Uprkos talasu poskupljenja građani Srbije nisu osiromašili u 2021.

19.01.2022

10:05

0

Miladin Kovačević ističe da je netačna konstatacija da je inflacija obezvredila plate i penzije i dodatno osiromašila građane Srbije

Uprkos talasu poskupljenja građani Srbije nisu osiromašili u 2021.
Copyright Pexels/ Anna Shvets

Uprkos nespornom rastu cena u završnici 2021. godine, građani nisi osiromašili ako se prošla godina posmatra kao celina, izjavio je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević i istakao da to potvrđuje realni rast prosečne zarade u tom periodu od 4,6 procenata.


Reagujući na izjavu Dušana Nikezića iz Stranke slobode i pravde, Kovačević je poručio Nikeziću da treba da poradi na objektivnoj i ispravnoj (nezlonamernoj) interpretaciji podataka, kao i na statističkoj metodologiji.

Kovačević ističe da je netačna konstatacija da je inflacija obezvredila plate i penzije i dodatno osiromašila građane Srbije.

Takođe, dodaje da će se efekti inflacije svakako osetiti u 2022. godini.

-Ali, da li će na kraju 2022. godine zaista doći do tog osiromašenja koje najavljujete (i priželjkujete), zavisiće od rasta zarada i proizvodnje tokom godine-naveo je Kovačević.

Dodao je da će sa januarskim povećanjem zarada u javnom sektoru inflacioni udar sa kraja 2021. godien biti značajno amortizovan.
AP Photo/David Cliff
 

 


Kovačević podseća na procenu NBS da će od drugog tromesečja inflacija početi da se smiruje, a zatim u trećem i četvrtom da se vrati u ciljane okvire od (3% +/- 1,5%).

-Dobar znak predstavlja relativno mala međumesečna decembarska inflacija od 0,4 procenta (decembar 2021 u odnosu na novembar 2021) što ukazuje da inflacija, nakon erupcije u novembru, počinje da gubi dah -navodi Kovačević.

Direktor RZS-a je ocenio da nije njegov posao da se odmerava u empatiji, već da se bavim faktima i realnim podacima.

On je ocenio da bi Nikezićev "metod" obračuna broja siromašnih zbrajanjem nezaposlenih, lica koja primaju socijalnu pomoć i penzionera, kao i zaposlenih sa zaradama ispod proseka, verovatno i mnogo razvijenije zemlje od Srbije prikazao kao siromašne.

Ukazao je da Evrostat ne primenjuje takav model vec ocenu bazira na objektivnim podacima sa terena prikupljenim Anketom o potrošnji domaćinstava i Anketom o prihodima i uslovima života.

-Tako da, Vaša tvrdnja da polovina građana Srbije tj. tri miliona građana živi na ivici siromaštva je netačna sa stanovišta objektivnih, naučnih metoda koje propisuje Evrostat -naveo je Kovačević.

On navodi da ne negira niti nipodaštava teškoće siromašnih, i dodaje da njima neće mnogo pomoći pesimistističke statističke metode i pogrešne interpretacije podataka koje Nikezić primenjuje.

Nikezić je u tekstu "Direktor Zavoda za statistiku potvrdio da Vučić iznosi netačne podatke" naveo da je Kovačević potvrdio da je netačna izjava da će inflacija u Srbiji biti niža nego u Nemačkoj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike