Obratite pažnju: Ako hoćete da radite u Nemačkoj, pažljivo birajte gde

15.01.2022

08:40

0

Autor: 24sedam

Pretpostavka je da se rad u Nemačkoj dobro plaća ali nije svejedno gde idete u pečalbu

Obratite pažnju: Ako hoćete da radite u Nemačkoj, pažljivo birajte gde
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Poslednji podaci o platama u Nemačkoj pokazuju da svakako nije svejedno u kom delu zemlje radite. Čak i posle više od tri decenije od ujedinjenja, odnosno prisajedinjenja Istočne Nemačke (DDR) Zapadnoj Nemaćkoj (BRD), plate u onom sve vreme kapitalističkom delu zemlje su i dalje značajno više od onih u delovima koji su bili iza „Gvozdene zavese“.

Radnici u bivšoj Istočnoj Nemačkoj u proseku zarađuju 900 evra manje, pokazuje zvanična statistika koju prenose nemački mediji. Situacija sa gastarbajterima je, moće se očekivati, još i gora.

Bruto zarada za zaposlene sa punim radnim vremenom u zapadnim saveznim pokrajinama i Berlinu kao glavnom gradu, isključujući posebne dodatke na redovnu platu, u proseku je iznosila 4.237 evra mesečno u trećem kvartalu 2021. U pet istočnih pokrajina ta brojka je 3.442 evra.

Iako neki stručnjaci ističu da, zbog razlike u troškovima života koji su niži u istočnoj Nemačkoj, razlika u kupovnoj moći nije toliko velika, ova brojka je zapanjujuća.

Stranka Levica, koja je i zatražila objavljivanje ovih podataka, zalaže se da plate u cijeloj zemlji do 2025. budu izjednačene.

Podaci pokazuju značajne razlike ne samo između regiona, nego i između sektora, kao i između žena i muškaraca.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike