Promena švajcarske formule: Penzije da više prate rast plata, očekuje ministar Krkobabić

07.01.2022

11:15

3

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, kaže da pozdravlja jednokratna davanja penzionerima ali i da očekuje da se ove godine promeni formula za usklađivanje penzija

Promena švajcarske formule: Penzije da više prate rast plata, očekuje ministar Krkobabić
Copyright Milan Krkobabić, Tanjug/Sava Radovanović

Ministar Krkobabić, ističe da je usklađivanje plata i penzija to osnovni zahtev njegove Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), koji je dogovoren sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Kako učitelju tako i penzioneru

- Popravljanje „švajcarske formule“ je nužno. Penzije treba da više prate plate, tako da bi penzija, na primer, penzionisanog učitelja trebalo da raste kao i plata njegovog kolege koji radi, ako ne sasvim, onda da taj rast bude što približniji – rekao je Krkobbić.

Krkobabić naglašava da je što se penzionerskog standarda tiče, najstarijima najvažnije da im primanja stižu na vreme što je sada slučaj, ali da im i pomoć koju su dobijali od države lane i dobiće opet u februaru, mnogo znači.

- Ova pomoć je posebno važna zato što je ona vid brige države o najstarijima, dodatna pomoć za njih, jer se ta sredstva ne isplaćuju iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje -  kaže Krkobabić.

Naglašava da je ova pomoć naročito dobrodošla za one sa najnižim primanjima, kao što su poljoprivredni penzioneri, koji će sa 20.000 dinara pomoći koliko im uskoro sleduje od države, praktično dobiti duplu penziju.

Penzionerima ne treba samo novac

Na pitanje da li su penzioneri zadovoljni svojim položajem u društvu, stepenom uključenosti u društvena zbivanja ili se osećaju prepuštenima samima sebi, sagovornik Tanjuga kaže da su oni zadovoljni jednokratnim davanjima koja dobijaju, ali da posebno insistiraju na delu koji se vezuje za lično dostojanstvo.   

- Ljudi koji su u penziji žele da imaju sve sadržaje kao i oni koji su aktivni, dakle i kulturne i sportske, da učestvuju u svemu i aktivno donose odluke. Taj oblik društvenog standarda je izuzetno bitan i država će tu, što sa centralnog, tako i sa  lokalnog nivoa, morati više da deluje - navodi on.

Kada je reč o konkretnim oblastima u kojima bi to delovanje trebalo da se pojača, izdvaja pomoć gerontodomaćica, za čim je naročito izražena potreba u velikim gradovima.

- Potrebno nam je više gerontodomaćica i radićemo na povećanju njihovog broja, a to je u nadležnosti lokalnih samouprava. Neophodno nam je i više klubova penzionera, jer neko ko ima relativno nisku penziju ne može da posećuje skupa mesta - kaže Milan Krkobabić.

Dodaje da bi poboljšanju društvenog standarda i boljem osećaju najstarijih pomogla veća dostupnost kulturnih sadržaja, čemu bi doprineli popusti za pozorišne predstave, filmske projekcije i slično, zatim programa za rekreaciju, odlazaka u banje i slično.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike