Šef kancelarije MMF-a u Srbiji: Ne treba menjati način obračuna penzija

25.06.2021

13:57

0

Autor: S. G.

Penzije treba da se i nadalje indeksiraju u skladu sa švajcarskom formulom, smatra Sebastijan Sosa

Šef kancelarije MMF-a u Srbiji: Ne treba menjati način obračuna penzija
24sedam/Ilustracija/Pixabay

Šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Sebastijan Sosa izjavio je danas da penzije treba da se i nadalje indeksiraju u skladu sa švajcarskom formulom, koja, kako kaže, pruža predvidiv i održiv rast penzija tokom vremena.

Sosa je tako odgovorio u intervjuu za Biznis.rs na pitanje da li će se menjati način obračuna penzija, s ozbirom na to da se često iz Vlade može čuti da postoji mogućnost primene nove, proširene “švajcarske formule” za indeksaciju penzija, a koja bi penzije usaglašavala automatski i sa privrednim rastom.

– Prema našim saznanjima, vlasti ne planiraju da je revidiraju. Održavanje trenutne šeme indeksacije penzija, uz istovremeno postepeno smanjivanje mase zarada u javnom sektoru, kroz procenat BDP, pomoći će da se osigura prostor za davanje prioriteta produktivnoj kapitalnoj potrošnji – objašnjava Sosa.

Govoreći o novom aranžmanu Srbije sa MMF-om, Sosa je naveo da taj aranžman, koji je odobren 18. juna, pruža odgovarajući instrument za dokazivanje posvećenosti Srbije unapređenju reformske agende, jačanju makroekonomske stabilnosti i održavanju bliskog dijaloga sa MMF.

Sosa podseća da se novi instrument za koordinaciju politike (PCI), nadovezuje na prethodni PCI i ima za cilj pružanje podrške oporavku Srbije od pandemije, održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i učvršćivanje srednjoročnog okvira fiskalne politike.

Pročitajte još

– Takođe, ovaj program ima za cilj podsticanje strukturnih i institucionalnih reformi kako bi se postigao veći i održiviji rast u srednjem roku – navodi Sosa.

On ističe da je odgovor ekonomske politike na pandemiju stavio u prvi plan važnost postojanja prostora za manevar fiskalne politike u suočavanju sa nepredvidenim šokovima. Zbog toga bi, objašnjava, fiskalne rezerve trebalo postepeno obnavljati u srednjem roku, kroz niske fiskalne deficite koji će spustiti javni dug i pomoći u jačanju poverenja investitora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug