Kako je pandemija uništila tradiciju staru 500 godina: Nemci ostali bez miliona

26.12.2021

13:00

0

Pre pojave koronavirusa godišnje se u Nemačkoj održavalo između 2.500 i 3.000 božićnih sajmova

Kako je pandemija uništila tradiciju staru 500 godina: Nemci ostali bez miliona
illuminated-gda8e223bf_1920 - Copyright Pixabay

Evropski gradovi najpoznatiji su po sajmovima uoči Božića, međutim već drugu godinu za redom, zbo pandemije koronavirusa sve manje je onih koji se odlučuju da ih i održe.

Nemački gradovi muku muče kako da organizuju božićne sajmove, makar u ograničenom opsegu kako bi umanjili gubitak zarade koja se u nekim gradovima penje i do tri stotine miliona evra.

“Christkindlmarkt” – sajam na kojem se prodaju božićni ukrasi i prigodna hrana i piće, godinama su magnet za strane turiste koji u vreme božićnih sajmova posećuju nemačke gradove.

Pre pojave koronavirusa godišnje se u Nemačkoj održavalo između 2.500 i 3.000 božićnih sajmova, od kojih neki tradicijom sežu još u srednji vek.

Da se ne radi o zanemarivoj zaradi svedoči i procena Kancelarije za rad i ekonomski razvoj grada Minhena prema kojem poznati božićni sajam na Marienplacu svake godine donosi oko 286 miliona evra, Biznis Telegraf.

Preciznije, donosio je pre izbijanja pandemije.

Prekinuta tradicija

Usled skoka broja zaraženih, nekoliko saveznih pokrajina otkazalo je božićne sajmove. Gradovi koji su odlučili da ipak održe te događaje, poput Berlina, Hamburga ili Dortmunda, organizovali su ih uz epidemiološke restrikcije i stroga pravila ulaza posetioca koji moraju da imaju COVID potvrde, bilo da su vakcinisani ili da su preležali virus.

U Nemačkoj je taj režim poznatiji pod nazivom “2G” . Božićni sajmovi otkazani su u pokrajinama s izrazito velikim porastom broja zaraženih.

Međutim, pad broja posetilaca u hotelima, restoranima i u trgovinama gradska riznica će osetiti kroz manji iznos prikupljenog poreza.

Osim u Minhenu, čuveni božićni sajam otkazan je i u mnogim drugim gradovima, a prekinuta je i 587 godina duga tradicija sajma u Dresdenu, najstarijeg u Nemačkoj. Veliki potencijalni rizik rasta broja zaraženih motivisao je na otkazivanje sajma i u Štutgardu.

3G pravilo

Od gradova koji su ipak odlučili da im COVID ove godine neće “ukrasti” Božić valja istaknuti sajam u Dortmundu koji je organizovan u nešto skromnijem izdanju, kako bi se minimalizovala velika okupljanja.

Sajam u Heidelbergu održava se uz još strože 3G pravilo (vakcinisan, preležao, testiran). Među onima koji se održavaju, titulu najboljeg prema izboru turističke platforme “Europe Best Destinations” poneo je sajam u Trieru kojem je ovo 41. izdanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike