Trgovci već slave praznike: Na Produktnoj zamire promet

25.12.2021

09:02

0

S približavanjem kraja godine, smanjuje se aktivnost robnoberzanskih učesnika a time pada i promet na srpskoj produktnoj berzi

Trgovci već slave praznike: Na Produktnoj zamire promet
Copyright Tanjug/Nikola Anđić

Ukupan promet osnovnom hranom za proteklu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu je iznosio 3.380 tona, što je rast od 145 odsto u odnosu na prethodnu nedelju ali i dalje za trećinu manje od četvoronedeljnog proseka, saopšteno je sa Produktne berze.

Finansijska vrednost trgovine iznosila je 126,9 miliona dinara, što je nedeljni rast od 75 odsto a prosečan mesečni pad od 35 odsto.

U strukturi prometa dominantno mesto zauzima kukuruz sa ukupno prometovanom količinom od 2.350 tona. Bez obzira na ovakvu okolnost, primetna je smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika za kupovinom ove žitarice.

Berzanski ugovori na paritetu CPT luka sa isporukom robe do 28. februara, zaključeni su po ceni od 25,5 dinara za kilogram bez PDV-a. Na paritetu FCA realizovani su prometi u cenovnom rasponu od 25,2 do 25,5 dinara bez PDV-a sa klauzulom “gratis lager” do 30. maja 2022. godine.

Krajem nedelje, ponude na nižem cenovnom nivou od realizovanih nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje.

24sedam/Georgi Mitev Šantek
 

Soja nastavlja „nadole“

Negativan trend sojinog zrna nastavljen je tokom protekle nedelje. Kupoprodajni ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 71,50 dinara bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.

Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta. Cenovne promene, u odnosu na prethodnu nedelju, kretale su se u proseku minus 1,87 odsto.

Na kraju nedelje, pojačalo se interesovanje za kupovinom ove uljarice od strane domaćih prerađivača i trgovaca. Tražnja na cenovnom nivou od 72 do 72,2 dinara bez PDV-a, nije rezultirala zaključenjem berzanskog ugovora usled izostanka ponude.

Kod pšenice korekcija

Nakon snažnog pada cene u proteklom periodu, pšenica beleži korekciju. Realizacija ugovora se kretala od 30,5 do 30,8 dinara bez PDV-a, sa preuzimanjem robe tokom januara/februara. Primetna je smanjena ponuda ove žitarice.

Osim na domaćem, rast cena je zabeležen na evropskom i američkom tržištu zbog nepovoljnih vremenskih prilika u Južnoj Americi. Ovakav trend zabeležen je i u basenu Crnog mora, prateći ostala tržišta, dok se izvozna aktivnost pomalo usporava na kraju godine.

U Rusiji, neizvesnost oko izvoznih kvota i dalje postoji. Mlinari u Ukrajini traže ograničenje izvoza u drugom delu sezone, dok je udruženje proizvođača žitarica protiv.

Ruska UREA, granulisana, pakovanje 500/1, prometovana je po ceni od 103,48 dinara za kilogram, dok je UREA, pakovanje 25/1 prometovana po ceni od 104,96 dinara, bez PDV-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike