Stočari da pripaze: Afrička kuga otkrivena u četiri lovišta na jugu Srbije

14.10.2021

10:26

0

Autor: 24sedam

Opasnost od afričke kuge svinja ne posustaje u Srbiji i sada je otkrivena na još četiri mesta zbog čega su upozoreni uzgajivači

Stočari da pripaze: Afrička kuga otkrivena u četiri lovišta na jugu Srbije
Copyright Profimedia

Uprava za veterinu proglasila je zbog afričke kuge svinja zaraznim lovišta na Svrljiškim planinama, na Suvoj planini na području opštine Bela Palanka, "Nišava" između Bele Palanke i Pirota i lovište na području opštine Babušnica.

Nakon odstrela divljih svinja za koje je kontrolom utvrđeno da su zaražene afričkom kugom u pomenutim lovištima zabranjen je lov divljači na 60 dana i preduzete su mere kako se to oboljenje ne bi prenelo i na domaće svinje.

Što se tiče domaćih svinja, situacija je pod kontrolom i na području pet okruga na jugu Srbije - Nišavskom, Pirotskom, Topličkom, Pčinjskom i Jablaničkom - trenutno nema nijedan zabeležen slučaj zaražavanja.

Da bi tako i ostalo veoma je važno da se higijenskih mera pridržavaju u domaćinstvima u selima koja se nalaze na području zaraženih lovišta.

Svinjari bi trebalo da postave dezobarijeru sa sredstvom koje ubija viruse i da imaju radnu garderobu i obuću samo za ulazak u obor. Za ishranu svinja nikako ne treba koristiti pomije, jer ljudi ne obolevaju od afričke kuge svinja ali je prenose.

U Pirotskom okruga od 2020. godine stalno se pojavljuju novi slučajevi zaražavanja divljih svinja afričkom kugom, a bilo je i obolevanja domaćih svinja. Zaraza je izbila i u aleksinačkim selima, Paraćinu..., i u domaćinstvima na periferiji Aleksinca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike