Oktobar okončan padom cena, drži se samo pšenica

30.10.2021

08:20

0

Poslednje nedelje u oktobru na Produktnoj berzi u Novom Sadu pale su cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda osim pšenice i stočnog ječma

Oktobar okončan padom cena, drži se samo pšenica
Copyright Profimedia

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu poslednja nedelja u oktobru okončana je padom cena kukuruza i soje, dok je kod pšenice zabeležen rast cene.

Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 6.850 tona robe, što je rast od 42,7 odsto. Novčana vrednost trgovine bila je 259,8 miliona dinara, i za 50 odsto je veća nego nedelju dana ranije, javljeno je sa Produktne berze.

Nastavljena berba kukuruza, cena pala

Posle kraće pauze, berba kukuruza u Srbiji je nastavljena. Istovremeno, na domaćem tržištu zabeležen je negativan cenovni trend a berzanski ugovori u realizovani su u cenovnom rasponu od 25,5 do 26,7 dinara po kilogramu, bez PDV-a (26,5 dinara sa PDV-om) na paritetu CPT.

Ponderisana cena za SRPS kvalitet je iznosila 26,27 dinara bez PDV-a (28,89 dinara sa PDV-om), što predstavlja pad od 4,5 odsto.

Nizak vodostaj Dunava, odražava se na brodsku logistiku i jedan je od faktora koji utiče na cenu najtrgovanije i najtraženije berzanske robe. Još jedan od razloga smanjene aktivnosti izvoznika za kupovinom kukuruza, jesu cene na domaćem tržištu koje su iznad izvoznih, odnosno nisu konkurentne cenama na FOB-u. Trenutno se samo radi realizacija prethodnih ugovora.

Pšenica probila rok

S obzirom na vremenske prilike, setva pšenice je probila optimalni rok. Tokom ove nedelje, tržište ove žitarice je bilo aktivnije. Na početku, trgovanje je bilo na cenovnom nivou od 30 dinara bez PDV-a, dok su krajem nedelje kupoprodajni ugovori na paritetu FCA zaključeni po ceni od 30,5 dinara. Na paritetu CPT ova žitarica plaćala 31 dinar bez PDV-a.

Prosečna cena trgovanja je iznosila 30,31 dinara (33,34 dinara sa PDV-om).

Osim na domaćem tržištu, cene pšenice takođe su oštro rasle u Čikagu i dostigle su najviši nivo od 2013. godine.

Soja pada li pada

Soja je tokom čitave nedelje imala silazni trend. U odnosu na prethodni podatak, ova uljarica je pojeftinila za 3,33 odsto. Na ovakav cenovni trend uticalo je odsustvo intenzivnije tražnje domaćih prerađivača i trgovaca.

Ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 75,5 do 77 dinara bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene. Uglavnom se trgovalo uz obračun kvaliteta.
Ponderisana cena je iznosila 75,95 dinara (83,55 sa PDV-om).

Stočni ječam, SRPS kvaliteta, trgovan je po ceni od 28,2 do 28,4 dinara bez PDV-a. Ponder cena je iznosila 28,27 dinara (31,09 sa PDV-om), što predstavlja rast od 3,85 odsto u odnosu na prethodni podatak.

Suncokretovom sačmom sa 33 odsto proteina se trgovalo po ceni od 32,5 dinara bez PDV-a, odnosno 39 dinara za kilogram sa PDV-om.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike