Ljubitelji paste sledeći na udaru: Cena hleba „sava“ je zakucana ali testenine nije

20.11.2021

10:53

0

Autor: 24sedam

Preskupa svetska pšenica podigla je cene brašna da je i Vlada morala da reaguje ograničenjem cene osnovnog hleba ali to neće spasiti ljubitelje italijanske paste

Ljubitelji paste sledeći na udaru: Cena hleba „sava“ je zakucana ali testenine nije
Copyright Pexels

Ljubitelji đakonija italijanske kuhinje sa zebnjom očekuju naredni period i u svetu pa i u Srbiji. Cena pšenice u svetu su poslednjih meseci rekordno visoke. Skupa pšenica znači i skup hleb, pa je zbog visoke domaće cene i manjka brašna (doduše potpomognutih ne manjkom žita već izvoznim kalkulacijama trgovaca), Vlada Srbije ograničila cenu osnovnog hleba „sava“.

Uskočila Australija

Evropski kupci su pronašli zamenu za kanadsku pšenicu pa se Australija ove sezone probila na drugo mesto dobavljača duruma za Uniju, dok je Meksiko je veliku potražnju podmirio pošiljkama iz Alžira.

Ova svetska igra sa cenom pšenice, koja je paradoksalno rodila prilično dobro, dosad nije preteće delovala po ljubitelje paste. Razlog tome je što se ona pravi od posebne vrste, durum, pšenice. Međutim i za ljubitelje špageta stižu loše vesti. Prepolovljena kanadska proizvodnja durum pšenice, uz lošu žetvu u Italiji, poklopila se i s padom svetskih zaliha na najniži novo u posljednjih šest godina. Rezultat je očekivan, cene će naviše, piše Rojters.

Kompanija za analizu podataka „Nilsen“ (Nielsen) saopštila je da su cene jeftinih marki testenine u supermarketima u Francuskoj u oktobru već porasle za gotovo petinu u odnosu na prošlu godinu. A poskupljenje tek slede.

Kanadski durum obično čini oko dve trećine globalne trgovine tom pšenicom. Ove bi godine žetva zbog ekstremnih vrućina i suše mogla da bude upola slabija nego 2020. Kanadski podbačaj vezao se na padom svetskih zaliha durum pšenice, kojih u skladištima ima najmanje u zadnjih šest godina. Zbog toga su cene već porasle na najviši novo u poslednjih 13 godina.

Domaće pšenice neće imati dovoljno ni Italijani. Očekivala se žetva duruma bolja od lanjske ali Evropska komisija snizila je u oktobru procenu proizvodnje sa 4,3 na 3,7 miliona tona. To budi strah kod proizvođača testenine da pšenice neće biti dovoljno u prvoj polovini iduće godine.

- Bit će dramatičnije nego što je sad jer trenutno još možemo da nabavimo domaću pšenicu. Situacija s durum pšenicom jako je ozbiljna - rekao je izvršni direktor brenda „divela“, Vinćenco Divela.

Neke kompanije bi zbog nestašice sirovine nakon što domaće zalihe budu iscrpljene mogle u idućim mesecima mogle da obustave proizvodnju, upozorila je analitičarka „Stratedži grejnsa“ (Strategie Grains), Severine Omnes-Maisons.

- Što se tiče cena i manjka ponude durum pšenice, najgore možda tek dolazi - istakla je Omnes-Maisons.

Turska „potezom pera“ rešava manjak

Neki veliki izvoznici, poput Turske, u vreme krize nalaze nesvakidašnja rešenja. Turska je jednostavno promenila propis i maksimalni deo obične pšenice u testenini za izvoz podigla sa 30 na svih 100 posto. Pitanje je kako će kupci odgovoriti na to, a u Evropi to i ne prolazi jer postoji propis o udelu duruma u testenini.

Situacija nije katastrofalna na tržištu već danas samo zbog toga što je smanjena potražnja za durumom iz Turske i iz severne Afrike. Međunarodno veće za žitarice prognozira da će globalna potražnja za durumom pasti na najnižu granu u gotovo 20 godina.

Ali, do leta iduće godine pašće i svetske rezerve na najniži nivo u 14 godina. To će značiti da će se ponuda gotovo izjednačiti s potražnjom pre iduće žetve. A to obično nije dobro za one koji očekuju niske cene.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike