Robne rezerve smirile cenu pšenice: Produktna u padu

13.11.2021

10:45

0

Stabilna cena pšenice, pad cene kukuruza i soje aktuelna su događanja na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda na Produktnoj berzi

Robne rezerve smirile cenu pšenice: Produktna u padu
Profimedia

Ukupan promet protekle trgovačke nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu je  iznosio 3.566 tona (pad od 24 odsto), a vrednost trgovine je bila 130,7 miliona dinara (pad 20 odsto).

Pšenica drži primat

Pšenica je uzela apsolutni količinski primat, sa ukupno prometovanom količinom od 2.800 tona, saopšteno je sa Produktne berze.

Početkom nedelje, Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva trgovine donela Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, čime je maloprodajna cena hleba od brašna tog tipa ograničena na maksimalnih 46 dinara u narednih šest meseci sa mogućnostima produženja.

Planirana je intervencija iz robnih rezervi od 30.000 tona brašna. Ovakva odluka je kratkoročno uticala na smirivanje cene. Berzanski ugovori na paritetu FCA su zaključeni po ceni od 31 dinar po kilogramu bez PDV-a sa klauzulom “gratis lager” do 31. decembra, odnosno 32,1 dinar na paritetu CPT sa isporukom robe od 15. do 31. januara 2022. godine.

Nakon izveštaja USDA, svetske krajnje zalihe ove žitarice su korigovane na niže u odnosu na prošlomesečnu procenu (sa 276,5 miliona tona na 275,8 miliona).

U ovom kontekstu, pšenica na Euronextu je zabeležila rast, što je uticalo i na cenu na domaćem tržištu. Tražnja je bila intenzivnija, a krajem nedelje ugovor je zaključen na cenovnom nivou od 31,50 dinara bez PDV-a sa preuzimanjem do 31. decembra. Ponderisana cena je iznosila 31,03 dinara (34,13 sa PDV-om).

Kukuruz "na hlađenju"

Za razliku od prethodne nedelje, gde je bila intenzivnija kupovina kukuruza, ove nedelje je zabeležena smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika.

O tome govori podatak da su zaključena samo dva kupoprodajna ugovora za promptnu isporuku na cenovnom nivou od 26,30 dinara (28,93 dinara sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.

Krajem nedelje, ponude na istom cenovno nivou sa klauzulom “gratis lager”, nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje, što ukazuje na pad cene ove žitarice. Kukuruzom sa povećanim procentom vlage (do 18%) se trgovalo po 23,80 dinara bez PDV-a.

Sojino zrno je nastavilo sa silaznim trendom. Odsustvo potražnje i dalje utiče na pad cene ove uljarice, koji je primetan prethodnih mesec dana. Berzanski ugovori na paritetu FCA, zaključeni su u cenovnom opsegu od 72 do 72,3 dinara bez PDV-a, dok je ugovor na CPT realizovan po ceni od 72,40 dinara bez PDV-a.

Uglavnom se trgovalo uz obračun kvaliteta. Prosečna cena trgovanja je iznosila 72,09 dinara (79,29 dinara sa PDV-om). U odnosu na prethodni upoređujući podatak, cena je niža za 3,02 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti