Biće i grožđa i vina: Za proizvoiđače subvencije ali i krediti Svetske banke

04.05.2021

11:12 >> 11:14

0

Sektor proizvodnje vina prepoznat je kao strateški važan za razvoj  ekonomije Srbije i država nastavlja podsticajnu politiku

Biće i grožđa i vina: Za proizvoiđače subvencije ali i krediti Svetske banke
Copyright RINA

Pored mera podsticaja koje će biti nastavljene i u 2021, vinogradarima i vinarima će ove godine biti omogućeni i povoljni krediti kroz novi projekat Svetske banke, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Tako će vinogradari i vinari imati priliku da osavremene svoju opremu, mehanizaciju i kapacitete i kroz projekat Svetske banke za unapređenje konkurentnosti poljoprivrede Srbije koji će, kako kažu za Tanjug u ministarstvu, omogućiti povoljne kredite za poljoprivrednu proizvodnju, uz deo bespovratnih sredstava.

Rusima prija srpsko vino

Ukupna površina pod vinogradima, upisana u Vinogradarski registar, iznosi 6.517,7 hektara, koje obrađuju 4.618 proizvođača grožđa. Za proizvodnju vina je u Vinarskom registru zabeleženo 424 proizvođača.  Iz Srbije je prošle godine izvezeno oko 11,17 milliona litara vina u vrednosti oko 16 miliona evra, a najviše  na rusko tržiste (oko 6,3 miliona litara) i CEFTA tržište (3,4 miliona litara).

Učešće korisnika je 10 odsto od vrednosti prihvatljivih investicija, poslovne banke obezbeđuju 40 odsto kroz kreditiranje poljoprivrednika, a ostalih 50 odsto su bespovratna sredstva obezbeđena iz zajma Svetske banke, preciziraju u Ministarstvu poljoprivrede.

Krajem marta objavljen je Pravilnik o dodeli bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu i u narednim danima očekuje se objavljivanje javnih poziva.

U Ministarstvu napominju da će taj program manjim i srednjim, ali komercijalno orijentisanim gazdinstvima značajno olakšati mogućnosti korišćenja podsticaja, jer ne moraju da predfinansiraju investiciju već u realizaciju investicije ulaze tek nakon odobravanja projekta i sredstava.

Navode i da je Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2021. godini, pored ostalih mera ruralnog razvoja, planirano  sprovođenje mera koje su namenjene podizanju novih zasada vinove loze, izgradnji i opremanju kapaciteta za proizvodnju vina, kao i podrška unapređenju kvaliteta vina.

Visina podsticaja kao i prošle godine

U ministarstvu preciziraju da će nakon detaljne i dodatne analize, s obzirom na epidemiološku situaciju i na to da se sprovodi i novi projekat Konkurentne poljoprivrede Srbije, odrediti način i vreme realizacije mera podrške u 2021. godini u skladu sa raspoloživim sredstvima.

Jo Wiggijo/Pixabay

Kažu i da visina podsticaja u okviru mera ruralnog razvoja ove godine ostaje ista kao i prošle godine, a biće realizovana i dva javna poziva u okviru IPARD programa.

Podsećaju da je na prošlogodišnji Javni poziv za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje vina podneto ukupno 89 zahteva.

Isplaćeno je 47 zahteva u vrednosti od 627,36 miliona dinara, dok je 23 zahteva u procesu administrativnog uređenja podneska.

Po Pravilniku koji uređuje podsticaje za podizanje višegodišnjih zasada u 2020. godini, podneta su 122 zahteva, za koja su zahtevana sredstva iznosila 378,5 miliona dinara.

Od ukupnog broja podnetih zahteva do danas je odobreno 78 zahteva u iznosu od 294,95 miliona dinara.

Pročitajte još:

Napominju da je ohrabrujući podatak da je samo na ime bonusa za domaće sorte i položaj terena od ukupnog iznosa, odobreno 45,26 miliona dinara.

Koliko se novca dobija

Maksimalna suma koju je podnosilac zahteva za izgradnju i opremanje vinarija mogao da ostvari u 2020. je 41 milion dinara, dok je maksimalni iznos za investicije u višegodišnje zasade 80 miliona dinara.

Maksimalni podsticaji u IPARD programu u okviru Mere 1 za sektor proizvodnje grožđa iznose od 5.000 do 700.000 evra, dok u okviru Mere 3 – sektor proizvodnje vina dostižu i do milion evra.

Do sada je u okviru Mere 1 podneto 16 IPARD zahteva u sektoru vinogradarstva, sa zahtevanim iznosom od 1,26 miliona evra, a odobrena su četiri projekta sa iznosom podrške od 64.746 evra.

U Ministarstvu kažu da u Meri 3 nema odobrenih projekata u sektoru proizvodnje vina, ali da je do sada podneto 23 zahteva za iznos od 15,96 miliona evra.

Minimalna vrednost prihvatljivih troškova za investicije u proizvodnju grožđa u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije je 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a maksimalna 50.000 evra, dok prerađivači vina mogu da planiraju podsticaj za investicije koje se kreću od 25.000 do 400.000 evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike