„Nutela“ za popiti: U Beogradu postoji prva biljna mlekara u regionu, sa neobičnom ponudom

23.09.2021

10:46 >> 10:54

0

Upadljivo odsustvo potpuno prirodnih biljnih mleka na srpskom tržištu sada je bar malo nadomešteno zalaganjem dve mlade preduzetnice Svetlane Ćopić i Maje

„Nutela“ za popiti: U Beogradu postoji prva biljna mlekara u regionu, sa neobičnom ponudom
Copyright Energetska bomba: Kokosovo mleko, Foto: Pixabay/mohamed Hassan

U Beogradu se nalazi prva biljna mlekara u celom regionu i zbog nje naše tržište nije ostalo baš potpuno bez prirodnih biljnih mleka. Ovi neobični napici imaju visok procent orašastih plodova, a nemaju dodate aditive, emulgatore, arome ili šećere, piše eKapija.

Mlade preduzetnice su napravile marku „komleko“, za proizvode koji se prave ručno, postupkom koji čuva sve enzime i vitamine, isključivo od čistih prirodnih sastojaka: badema, indijskog oraha, lešnika, susama i filtrirane vode. U to se doda urma, prava vanila, organski kakao, cimet, lavandu, maču…

Tu je i sir

Osim mleka, ove vredne preduzetnice proizvode i sir. Kako kažu, zainatile su se da naprave sir koji će biti ukusan, potpuno prirodan i nutritivno bogat:
– Kako smo recept razvijale od nule, bio je to dug proces, pun pokušaja i pogrešaka, ali izuzetno poučan i zabavan. Osnovu recepta čine indijski orasi i leblebije, a onda svaki ručno pravljeni kolut sira, uz dodatak probiotskih kultura, prolazi prirodni proces zrenja. Pravi “slow food”.

Na spisku njihovih proizvoda nalazi se mleko sa ukusom badema, potom sa ukusom lavande, rogača, indijskog oraha, od koga prave i jogurt, i tako dalje.

A šta drugo, nego…

Naravno, najtraženiji je čokolešnik.

– Bukvalno miriše kao „nutela“, takvog je i ukusa, a istovremeno je potpuno prirodno, štaviše, od sastojaka koji su korisni za i veoma zdravi. Ono pruža mogućnost da uživaš i zasladiš se bez imalo griže savesti, naprotiv, znajući da činiš nešto dobro za sebe – kažu sagovornice portala.

Sam proces pravljenja mleka zahteva vreme i ubacivanje u jednu sporiju brzinu, gotovo da je meditativna aktivnost, kažu preduzetnice.
Sva mleka se prave po porudžbini, tako da se veče pre sve priprema, orašasti plodovi se potapaju, a onda se sutradan svako mleko pravi zasebno, ručno i istog dana isporučuje na kućnu adresu.

– To jeste daleko zahtevnije od mašinske proizvodnje, ali rezultat su potpuno očuvani enzimi, vitamini i minerali i sjajan ukus. To je razlika, otprilike, kao između sveže ceđene pomorandže i soka iz tetrapaka – pojašnjavaju Maja i Svetlana.

Za jednu flašicu mleka potrebna im je velika količina orašastih plodova. Kao primer navode čokolešnik mleko, koje ima čitavih 33 odsto lešnika, uz organski kakao i pravu, prirodnu vanilu.

Iz pandemije u biznis

Da krenu u preduzetničke vode ove dve žene podstakla je – korona.

– Odjednom se na kratko pojavio mali višak slobodnog vremena, a pošto smo bile ubeđene da će sve to trajati samo mesec dana, ubacile smo se u šestu brzinu i sve ono što se kuvalo godinama bukvalno za par meseci sprovele u delo, uradile smo dizajn ambalaže, podigle sajt, organizovale proizvodnju i isporuku i pokrenule onlajn šop.

Pročitajte još:

Maja i Svetlana se sada pripremaju za lansiranje potpuno novih vrsta proizvoda, a volele bi da se prošire, za početak, do Novog Sada. Žele da unesu brojne inovacije u samu proizvodnju i da postignu proizvodnju bez otpada.

– Znamo da je ovo tek mali početak nečega što se nadamo da će postati jedna lepa i velika priča, koja će doprineti promeni percepcije biljne hrane kao nečega neukusnog i dosadnog, kao nekog odricanja, jer ona je sve potpuno suprotno od toga – poručuju sagovornice eKapije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: eKapija

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike