Nekom smrklo, nekom…: Francuskih vina manje za trećinu, u Pomoravlju zadovoljni berbom

07.09.2021

09:22 >> 09:25

0

Dok će proizvodnja vina u Francuskoj ozbiljno podbaciti ove godine, besti sa berbe u srpskom Pomoravlju su veoma dobre

Nekom smrklo, nekom…: Francuskih vina manje za trećinu, u Pomoravlju zadovoljni berbom
Copyright Foto: AgroTV

Očekuje se da će proizvodnja vina u Francuskoj ove godine pasti na 33,3 miliona hektolitara, što je za 29 posto manje nego 2020, objavilo je danas francusko Ministarstvo poljoprivrede.

Procenjena proizvodnja će biti najniža u poslednjih nekoliko decenija, a zbog mraza koji je proletos pogodio francuska vinogorja, dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

Kako se precizira, ovogodišnja proizvodnja vinarija biće za 25 procenata ispod proseka u poslednjih pet godina.
Jedan hektolitar odgovara količini od oko 133 standardne boce vina.

U Pomoravlju kvalitet grožđa veoma dobar

U vinogradima Pomoravlja, rejonu “Tri Morave”, na oko 3.500 hektara je u toku berba grožđa, čiji je kvalitet veoma dobar, izjavio je danas za Tanjug stručnjak Poljoprivredne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini, Dejan Jocić.

Jill Wellington/Pixabay

Vinogradari beru rane sorte: „šardone“, „sovinjon beli“, „burgundac“, „game bojadiser“, kod kojih je procenat šećera u širi preko 20 procenata, objasnio je Jocić i dodao da su prinosi zadovoljavajući i zavisni od ulaganja i zalaganja vinogradara.

Pročitajte još:

Procenat šećera u širi je visok, usled visokih temprtaura, lepih dana u avgustu i osunčanja, dodao je on i istakao da će veoma kvlitene biti i kasne sorte jer se nastavlja lepo vreme i u septembru.

Sve količine grožđa, biće prerađene u vlastitim vinarijama, koje su izgrađene prošlih godina po najsavremenojoj stranoj tehnologiji, a samo ih je u Levču i Jagodini, koji i imaju najviše vinograda, više od deset.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike