BRANKO JANKOVIĆ: Ja sam kralj kozara! (VIDEO)

27.10.2021

16:00

0

Posle niza uloga u popularnim domaćim serijama, glumac je poželeo nešto više - da razvija sopstveni biznis

BRANKO JANKOVIĆ: Ja sam kralj kozara! (VIDEO)
Kralj kozara naslovna - Copyright 24sedam

Glumac Branko Janković već šest godina se uspešno bavi kozarstvom. Počeo je od jednog stada od 20 koza, a danas ima 900 koza, mlekaru i restoran u izgradnji. Ekskluzivno za 24sedam otkriva da pokreće nešto potpuno novo.

On je najbolji primer toga da nemoguće ne postoji. Odrastao je u malom, ruralnom selu Gunjaci nadomak Valjeva, školovao se u Banjaluci, diplomirao je glumu i postao jedan od najtraženijih glumaca u tamošnjem pozorištu. Ostvario je niz uloga u popularnim domaćim serijama, a onda je poželeo nešto više - da razvija sopstveni biznis.

U jednoj od čestih poseta svom rodnom kraju, shvatio je koliko je kozarstvo zanemarena a lukrativna grana stočarstva. Malo je poznato da koza daje više mleka od krave, u odnosu na svoju telesnu masu. 

Uz pomoć porodice, oca i majke, oformio je jedno stado, ali je u proteklih šest godina napravio čudo. Uspostavio je kooperaciju sa drugim gazdinstvima koja mu daju mleko, pa tako pod svojom firmom “Koza nostra” danas ima oko 900 koza.

Otvorio je mlekaru, proizvodi niz zanimljivih namirnica, od liofiliozovane kozje surutke, preko mladog kozjeg sira, do halumi sira i ovčijeg sira iz mešine. Danas sva domaćinstva u njegovom selu, od centra do najudaljenijeg zaseoka, žive na neki način od “Koza nostre”, ili kao kooperanti ili su zaposleni u mlekari.

Najnovija Brankova opsesija je da napravi restoran-vodenicu “kod vampira” u svom selu. Naime, u želji da spoji glumu, odnosno naš najpoznatiji horor film “Leptiricu”, književnost, odnosno Milovana Glišića koji je prvi pisao o srpskom vampiru, a potiče iz ovog kraja, i činjenicu da je vampir jedina srpska reč koja je ušla u svetske jezike, sagradio je vodenicu na potoku u blizini svoje rodne kuće.

U toj vodenici, u vodeničarevoj sobi zamišlja restoran za 10 ljudi, na terasi ima mesta za još toliko, po obližnjim padinama trčkaraju kozice, dok se gosti služe domaćim đakonijama, kačamakom sa kozjim sirom, jaretinom u mleku i domaćim salatama...

Ekipa 24sedam je prva imala priliku da poseti Branka u njegovoj vodenici. Pogledajte naš video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike