Zanati zlata vredni: Koji su poslovi najtraženiji u Srbiji?

19.07.2021

07:38 >> 11:39

0

Autor: S. Gavrić

Već duže vreme popularni zanati sada su još više na ceni, a korona kriza iznedrila je i neka nova zanimanja

Zanati zlata vredni: Koji su poslovi najtraženiji u Srbiji?
Foto: Pixabay/24sedam

Da su konobari, šankeri, kuvari i perači sudova neki od najtraženijih radnika trenutno u Srbiji, i ne čudi, što zbog korone kada nisu radili, što zbog letnje sezone i “bega” radnika na primorje, o čemu je 24sedam već pisao. Prema najnovijim podacima sa tržišta rada, do posla u Srbiji sada najlakše stižu prodavci, komercijalisti, magacioneri, vozači i telefonski operateri. I dalje su zanati izuzetno traženi, pa posla ima i za frizere, automehaničare, stolare, tesare…

Šta je doneo rad od kuće

Zbog “zaključavanja” privrede i zatvaranja restorana i kafića prihodi ugostitelja su desetkovani, pa su otpuštali osoblje. Nakon popuštanja mera “sačekala“ ih je letnja sezona kada su se bukvalno suočili sa “nestašicom“ radne snage, jer je veliki broj radnika našao posao u Hrvatskoj ili Crnoj Gori. Zato je poslednjih nedelja čest prizor na ulicama Beograda tabla ispred kafića i restorana na kojoj je velikim slovima ispisano da se traže radnici.

Takođe, zanimljivo je i da su zbog korone, kako kažu za 24sedam u Infostudu, neki poslovi postali aktuelni.

– Kao novine u poslovanju usled epidemioloških mera akcenat je stavljen na rad od kuće, a na listi najtraženijih zanimanja našle su se pozicije poput prodavaca, kurira i dostavljača, ali i radnika u kontakt centrima – naglašavaju u Infostudu.

Frizeri sve traženiji… Pixabay

Kada se radi o deficitarnim kadrovima, kako dodaju, to su pre svega zanatska zanimanja, poput frizera, kuvara, automehaničara, stolara, tesara i drugih, ali i poslovi iz IT oblasti koja je i dalje deficitarna.

IT i dalje popularan

Prema njihovim rečima, najtraženije oblasti na tržištu rada već duže vreme su oblasti poput trgovine i prodaje, IT, mašinstvo, administracija, elektrotehnika…

– Kada govorimo o pojedinačnim radnim pozicijama najveću mogućnost za zaposlenje u prošloj godini imali su vozači, magacioneri, prodavci, komercijalisti i telefonski operateri – navode u Infostudu.

Ukoliko bi se kao kriterijum prilikom zapošljavanja uzeo stepen obrazovanja, najveće šanse da nađu posao imaju građani koji su završili srednju školu.

Recept za posao – obuka i prekvalifikacija

U Infostudu savetuju da je najbolji način da se dođe do posla stalna obuka, prekvalifikacija, ali i prilagođavanje CV-a za određenu poziciju.

– To može biti dobar način da postanete vidljiviji poslodavcima na tržištu rada. Takođe, jako je bitno i prijavljivati se na oglase za koje vaše znanje i iskustvo mogu odgovoriti zahtevima iz opisa oglasa – kažu u Infostudu.

– Analizirajući podatke na sajtu poslovi.infostud.com, veća je potražnja za kandidatima sa srednjom stručnom spremom, čak 60 odsto. Visoka ili viša škola je tražena u 29 odsto raspisanih oglasa, a master u svega osam odsto – ističu u Infostudu.

Bum u dostavi hrane

Nasuprot tome, kako dodaju, broj kandidata koji su bili u potrazi za poslom u većoj meri čine visokokvalifikovani ljudi kojih je bilo 50 odsto, dok samo četvrtina njih ima srednju stručnu spremu.

– To su uglavnom poslovi gde se javlja deficit na samom tržištu za tim kadrovima – objašnjavaju u Infostudu.

I u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) naglašavaju da je, s obzirom na epidemiološku situaciju prošle godine, primetno povećanje broja poslova koji se rade od kuće.

– Zabeleženo je da poslodavci koji se bave uslužnom delatnošću, prodajom i slično, s obzirom na to da se sve više promoviše elektronska, odnosno onlajn trgovina i usluge, uvećavaju svoje aktivnosti i poslovanje – navode u NSZ.

Pročitajte još:

Takođe, ističu da se to naročito primeti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, gde se njihove aktivnosti i poslovanje usmeravaju na povećanje pružanja onlajn usluga, dostave i distribucije proizvoda, kupovine i prodaje robe i usluga putem interneta.

U Nacionalnoj službi kažu da su poslodavci u 2020. godini najviše tražili čistače prostorija, šivače tekstila, komunalne higijeničare, prodavce, elektrozavarivače, ali i doktore medicine i pravnike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi