Soja se čeka, kukuruz se probudio: Oživela Produktna berza

25.09.2021

08:28

0

Povećana aktivnost robno berzanskih učesnika i rast cena svih žitarica i uljarica, karakteristike su tržišta primarnih poljoprivrednih proizvoda protekle nedelje

Soja se čeka, kukuruz se probudio: Oživela Produktna berza
Copyright RINA

Ukupan promet na Produktnoj berzi u Novom Sadu je iznosio 3.274 tone robe, sa rastom od 63 odsto. Novčana vrednost trgovine iznosila je 138 miliona dinara, i za 72 odsto je veća nego sedmicu ranije, saopšteno je sa Berze.

Soja čeka suvo vreme

Usled loših vremenskih uslova, žetva soje je odložena. Slaba ponuda dovela je do visokih cenovnih oscilacija tokom protekle nedelje.

Od početka žetve cena ove uljarice je otpočela kontinuiranim rastom, što je takođe bilo zabeleženo u istom periodu prethodne godine. Prvog dana, berzanski ugovor je zaključen na cenovnom nivou od 71,00 dinara za kilogram bez PDV-a, dok je krajem nedelje registrovana cena od 75,00 dinara.

Ponderisana cena je iznosila 73,83 dinara bez PDV-a, što predstavlja rast od 5,48 odsto u odnosu na prethodni upoređujući period i možemo konstatovati da je soja i dalje na svojoj visokoj tržišnoj poziciji.

Kukuruz se probudio

Za razliku od prethodne nedelje, gde je ponuda prošlogodišnjeg roda kukuruza izostala preko Produktne berze, ova nedelja donosi promene u vidu intenzivnije ponude ove žitarice.
Zabeležen je uzlazni trend od 3,49 odsto, usled pojačane potražnje domaćih prerađivača i izvoznika.

Kupoprodajni ugovori roda 2020. i 2021. godine su zaključeni u cenovnom rasponu od 24,70 do 25 dinara bez PDV-a sa promptnom  isporukom. U narednom periodu očekujemo intenzivniju žetvu kukuruza, a samim tim i veću ponudu roda 2021. godine.

Ponderisana cena je iznosila 24,84 dinara bez PDV-a.

Statistički kada uporedimo cenu sa istim periodom prethodne godine (15,70 dinara), ova žitarica je sada skuplja oko 58 odsto.

Pšenica se intenzivno traži

Sredinom nedelje, na tržištu pšenice je zabeležena intenzivna tražnja od strane domaćih prerađivača, izvoznika i trgovaca, što je dovelo do pozitivnog cenovnog trenda od 2,33 odsto.

Charles Echer/Pixabay
 

 

Ovakav cenovni trend potpuno je bio korelativan sa dešavanjima na referentnim svetskim i regionalnim tržištima. U zavisnosti od parametara kvaliteta i klauzule „gratis lager“, ugovori su zaključeni od 26 do 27 dinara bez PDV-a. Prosečna cena trgovanja u protekloj nedelji je iznosila 26,40 dinara bez PDV-a.

Otkup suncokreta pri kraju

Žetva suncokreta je skoro završena. Iako se otkup približava kraju, interesovanje za kupovinom je i dalje prisutno.

Trgovanje na paritetu FCA se kretalo na nivou cena od 58 dinara bez PDV-a, dok se ova uljarica na paritetu CPT plaćala 59 dinara bez PDV-a.

Sadašnji trend je da cena suncokreta raste i ne možemo do detalja prognozirati kako će se kretati u narednom periodu. Cena raste kako kod nas, tako u regionu i svetu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike