Poljoprivrednicima teško da odvoje dinar za osiguranje: Samo od 12 do 15 odsto obradivih površina osigurano

23.09.2021

05:46 >> 06:54

0

Poljoprivrednici se i dalje nerado odlučuju na osiguranje proizvodnje

Poljoprivrednicima teško da odvoje dinar za osiguranje: Samo od 12 do 15 odsto obradivih površina osigurano
Copyright Ilustracija/Pixabay

Na 44. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu održana je konferencija “Vreme je za sigurnu poljoprivredu” koju je organizovalo Udruženje novinara za poljoprivredu “Agropres”.

Prema rečima predsednika Udruženja “Agropres” Gorana Ðakovića, poljoprivrednici se i dalje nerado odlučuju na osiguranje proizvodnje.

Pročitajte još

– Teško im je da odvoje dinar za osiguranje, a bez toga ćemo propasti, i to kažem jer sam i sam poljoprivrednik. Imamo primer malinara i kupinara koji su ove godine imali fantastičnu cenu, i zamislite kako je onima kojima je grad sve uništio. Da ne pominjem bolesti koje napadaju voće i useve pa nemate prihode. A to je samo dva ili tri dinara po kilogramu. Na primeru šljive, to je od osam do devet hiljada dinara po hektaru, i zaista nema jeftinije mere nego što je osiguranje – kaže Ðaković.

Predstavnik “Dunav osiguranja” Miodrag Mladenović naveo je podatke, za koje je rekao da su poražavajući.

– Samo od 12 do 15 odsto od ukupno obradivih površina u Srbiji je osigurano, a za privatna gazdinstva je to tri odsto, i to je poražavajuće. To moramo svi zajedno da promenimo – kaže Mladenović.

Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, kaže da je država sa svoje strane mnogo učinila poslednjih godina kako bi subvencijama ohrabrila poljoprivrednika na osiguranje svoje proizvodnje.

– Mi kao ministartsvo pomažemo poljoprivrednike da se zaštite od nepredvidivih vremenskih uslova kroz mnoge vidove, kao što su subvencije za navodnjavanje i nabavku protivgradnih mreža, modernizaciju sistema protivgradne odbrane, ali i kroz direktnu finansijsku pomoć za osiguravanje useva – rekao je Mahmutović.

Ona se, kako je naveo, kreće od 40, 45, pa i do 70 odsto za pet okruga.

– Podstičemo i lokalne samouprave da sufinansiraju osiguranje kako bismo sveli na minimum rizik za poljoprivrednke, za njihovo dobro, ali i za građane kao kupce – rekao je Mahmutović.

Srpski poljoprivrednici, umesto da osiguraju useve, kažu agrarni novinari, i dalje sa zebnjom gledaju u nebo.

– Prognoza je pouzdana za nekoliko dana, ali na duži rok ili sezonski ne možemo tačno da predvidimo vreme, a to je bitno za poljoprivrednike. Zato moraju dobro da razumeju poruke, ali i to im ne vredi mnogo ako nema zaštite ili nisu osigurani – kaže Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike