Stigla nova soja, cena kupcima nije prijatna: Godišnji skok 75 odsto

11.09.2021

09:30 >> 09:34

0

Prvi ugovori za soju novog roda, rast cene pšenice i pad kukuruza, obeležili su proteklu nedelju na Produktnoj berzi

Stigla nova soja, cena kupcima nije prijatna: Godišnji skok 75 odsto
Copyright Charles Echer/Pixabay

Ukupan ovonedeljni promet na Produktnoj berzi u Novom Sadu je iznosio 5.350 tona i za 87,72 odsto je veći nego sedmicu ranije. Novčana vrednost prometa imala je nešto mani skok, 69,07 odsto, a iznosila je 188,6 miliona dinara (1,6 miliona evra).

Stigla soja, nešto malo

Žetva soje je počela i prema informacijama od poljoprivrednih proizvođača, prinosi su očekivano mali. Deficit padavina od početka setve, kao i visoke temperature tokom poslednjih meseci, negativno su se odrazili i na kvalitet zrna a pozitivno na cenu, saopšteno je sa Produktne berze.

Suncokret stabilan na 485 evra

Suncokret je zadržao stabilan cenovni nivo. Berzanski ugovori na paritetu CPT su zaključeni u cenovnom rasponu od 56,42 do 57,02 dinara bez PDV-a (480 do 485,00 evra po toni u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS).

Prvi kupoprodajni ugovori novog roda sa promptnom isporukom su zaključeni na cenovnom nivou od 70 dinara po kilogramu bez PDV-a (77,00 sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.

Ovako visok cenovni nivo se očekivao, s obzirom da je poslednji ugovor prošlogodišnjeg roda zaključen po ceni od 80 dinarabez PDV-a.

Statistički kada uporedimo cene sa istim periodom prošle godine (40 din/kg bez PDV-a), cena ove uljarice je viša za 75 odsto.

Samo uzbrdo: Kretanje cene soje u 2020/21, Screenshot: Produktna berza

Kukuruz povukao ručnu, pšenica uzela primat

Za razliku od prethodne nedelje, gde je bila izraženija tražnja za kukuruzom, tokom ove nedelje došlo je do smirivanja tržišta. Povećana ponuda je dovela do toga, da ova žitarica zabeleži silazni trend.

Početkom nedelje, ugovori su zaključeni na nivou od 25,7 dinara bez PDV-a, da bi se poslednjeg dana registrovala cena od 25 dinara. Ponderisana cena je iznosila 25,57 dinara bez PDV-a, što predstavlja pad od 1,08 odsto.

Pročitajte još:

Pšenica je uzela primat u trgovanju na robno-berzanskom tržištu. Početkom nedelje, ugovori su realizovani u cenovnom opsegu od 26 do 27,20 dinara (protein min 14 odsto, gluten 30, HL 80 kg) bez PDV-a.

Na ovako veliki cenovni raspon najviše su uticali parametri kvaliteta žitarice.

Iako je na kraju nedelje došlo do pada cene na nivo od 25,5 dinara bez PDV-a, statistički, u odnosu na prethodni upoređujući podatak, zabeležen je rast od 4,42 odsto.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike