Zamenio Beograd za selo predaka da bi gajio čudesnu biljku

11.09.2021

09:43

0

Autor: 24sedam

Izvor: Tanjug

Mladi Beograđanin Lazar Radujević (23), odlučio je da napusti urbani život prestonice i zameni ga za idilično selo svojih predaka i tamo gaji gotovo zab

Zamenio Beograd za selo predaka da bi gajio čudesnu biljku
Obnavlja "industriju": Lazar Radujević,Foto: anjug/Aleksandar Ćirić

Nekada Beograđanin, Lazar Radujević je danas žitelj sela Vlasi, kod Pirota, gde gaji industrijsku konoplju. Ta biljka vekovima se na ovim prostorima gajila u svakoj kući, a zadnjih decenija gotovo potpuno iskorenjena sa odumiranjem sela.

Lazar za Tanjug kaže da je industrijska konoplja čudesna biljka, jedina biljka na svetu koja može da čoveka nahrani, obuče, izleči i udomi.

– Kada sam odlučio da se vratim ovde dugo sam razmišljao šta bi mogao da proizvodim od poljoprivrednih kultura. Zbog divljih svinja i vrlo specifične klime teško je ozbiljno se baviti proizvodnjom kultura poput kukuruza, pšenice pa smo se odlučili za industrijsku konoplju posebno što se ovo tradicionalno vekovima gajila u svakoj porodici samo su je nazivali grsnicama. Tako smo i nastavili tradiciju – kaže Radujević za Tanjug.

Od nje “sve može”

Industrijska konoplja je veoma izdržljiva biljka i lako podnosi i jako visoke i jako niske temperature i periode kada ima mnogo kiše i sušne periode pa za konoplju kažu da je biljka koja voli da se muči.

– Ovde su vrlo niske temperature, čak i leti kada je u gradu velika vrućina, ovde zna i da rosi. Pored konoplje imamo i hektar dunje, pola hektara vinograda, čuvamo pčele, a što se tiče konoplje pod mojom firmom „Jerma hemp“ imamo preko pet hektara konoplje i to, osim u selu Vlasi, i kod Kraljeva i Žitorađe – kaže Radujević.

Lazar ima u planu da u selu Vlasi pokrene i prerađivačke kapacitete se jer proizvodi od industrijske konoplje veoma traže na domaćem i stranom tržištu.

– Plan je da proširimo površine i da polako krene proizvodnja, za početak ulja i sapuna. Kada je reč o potražnji, proizvodi od semena koje je izuzetno hranljivo i zdravo se jako traže, zatim čajevi takođe, vlakna, unutrašnji deo stabljike – pozder. Već imamo jedan proizvod, to je čaj koji ima blagotvorno dejstvo na stanje organizma i uma, pomaže kod grčenja mišića, hroničnih upala, migrena, poboljšava kvalitet sna, kod nervoze, stresa i sličnim situacijama – kaže Radujević.

Indijska konoplja Bosilegrad Foto: Mup Srbije

Pročitajte još:

Lazareva baba, 82-godišnja Dara Todorović, koja takođe veći deo godine provede u selu Vlasi, kaže da je srećna zbog toga što njen unuk pokušava da oživi selo koje je nekada imalo 350 kuća, a sada je ostalo vrlo malo meštana.

– On je zavoleo ovaj kraj od malena, uvek je imao želju da oživi nekako ovaj kraj, bilo je preko 350 kuća, a sada je ostalo par ljudi, sve je otišlo. Sam obrađuje i skuplja konoplju. U vreme mojih predaka žene su od konoplja pravile i suknje, košulje, koristilo se mnogo toga – kaže baka Dara.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam