Upozorenje ratarima, ali i opštinarima: Ne trujmo pčele, trebaće nam!

15.04.2021

10:54 >> 11:15

0

Autor: G.M.Š.

Izvor: Tanjug

Uprava za zaštitu bilja i SPOS upozorili su poljoprivrednike, ali i državne organe nadležen za prskanje protiv komaraca, da misle na pčele – veoma važne

Upozorenje ratarima, ali i opštinarima: Ne trujmo pčele, trebaće nam!
Pixabay

Republička Uprava za zaštitu bilja i Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) upozorili su poljoprivrednike, korisnike sredstava za zaštitu bilja i pčelare da je zbog perioda cvetanja voća povećan rizik za trovanje pčela.

Ukazuju da nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, utiče i na oprašivanje, pa usled lošeg oprašivanja opada i prinos, a i smanjuje se kvalitet plodova.

Posebna pažnja kod uljane repice

Takođe, potrebno je skrenuti posebno pažnju poljoprivrednim proizvođačima da je prilikom tretiranja uljane repice insekticidima zabranjeno primenjivati insekticide koji su otrovni za pčele u toku cvetanja.

Uprava apeluje da se prilikom tretiranja uljane repice pre cvetanja koriste sredstva za zaštitu bilja koja imaju kraći period delovanja.

– Zahvaljujući odličnoj saradnji SPOS-a sa Upravom za zaštitu bilja, koja je iz godine u godinu sve bolja, i prošle sezone su uspeli preventivno da zaustave par najavljenih tretiranja uljane repice u cvetu, i SPOS im zahvaljuje na tome – navodi se u saopštenju.

Zakon zabranjuje primenu pesticida otrovnih za pčele u toku cvetanja, u bilo kom delu dana, tako da se pesticidi koji su otrovni za pčele ne smeju primenjivati ni uveče ni rano ujutru, navedeno je u zajedničkom saopštenju Uprave za zaštitu bilja i SPOS-a.

Sredstva za zaštitu bilja se primenjuju u skladu sa registracijom – deklaracijom i uputstvom, a takođe je važno da se poštuju predviđena koncentracija i karenca, u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom.

Uprava za zaštitu bilja apeluje na poljoprivredne proizvođače da prilikom primene sredstava za zaštitu bilja otrovnih za pčele prvo suzbiju korove u voćnjacima, jer upravo na korove koji su u fazi cvetanja sleću pčele, i dodaju da pored toga što biljke koje tretiraju nisu u fazi cvetanja, do trovanja dođe zato što pčele idu na korovske biljke koje su u cvetu.

Prskanje komaraca poseban problem

Tretiranje komaraca iz vazduha takođe predstavlja ogroman problem, jer se često poklapa sa cvetanjem lipe i drugih medonosnih biljaka koje pčele intenzivno posećuju.

– Apelujemo na nadležne, pre svega lokalne samouprave, da tretiranje komaraca iz vazduha ne sprovode, već da se komarci i krpelji tretiraju sa zemlje, preparatima koji nisu toksični za pčele, u kasnim večernjim satima, kada nema aktivnosti pčela – dodaje se.

Pročitajte još:

U okviru četvorogodišnjeg projekta u vezi sa problemom trovanja pčela pesticidima u poljoprivredi, koji je SPOS dobio na konkursu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, koja ga sprovodi u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike (RSJP), a finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), potpisana je deklaracija o zaštiti pčela u Srbiji sa više gradova i opština.

Glavna aktivnost koju očekuju od potpisivanja deklaracije jeste postepeno ukidanje tretiranja komaraca iz aviona sredstvima otrovnim za pčele. Pozivaju predstavnike gradova i opština koji nisu potpisali deklaraciju da to učine.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti