
Stižu prvi kornišoni: Povrtari zalivaju, ali sunce prži
Povrtari koji su sejali kornišone imaju problema kako da sačuvaju rod koji dospeva od visokih dnevnih temperatura uprkos navodnjavanju

Berba kornišona krenula je pre mesec dana i trebalo bi krastavaca da bude, kako je to ranijih godina bivalo do kraja septembra pa i do polovine oktobra.
Početak berbe obećavao je da će sezona biti kao i lanjska, prosečna, oko 100 tona po hektaru, ali zbog velike žege listovi žute i napadaju ih štetočine, pa su povrtari u strahu da će se sezona završiti ranije, piše novosadski "Dnevnik".
Na poljima Gospođinaca u opštini Žabalj kornišona je posejano na oko 100 hektara. Posejanih ima i u okolinim selima, jer nemačka fabrika za konzerviranje povrća ih otkupljuje, i u Gospođincima prerađuje veće plodove, dok kornišone prve klase izvozi za Nemačku u tamošnju fabriku radi konzerviranja.
Pixabay
Povrtar Vladimir Kološnjaji izjavio je za "Dnevnik" da je krastavce počeo da bere pre desetak dana. Kasnije ih je posejao, pa kasnije i ubira plodove.
- Oni koji su ih sejali još početkom aprila i pokrili agrilom krastavaca imaju već mesec dana. Klima je surova, ne verujem da ću ih imati u septembru ukoliko se nastavi toplo vreme, jer uprkos zaštitnim sredstvima i neprekidnom navodnjavanju, ćudi vremena ne odgovaraju kornišonima - kazao je Kološnjaji.
Osiguranje veliki trošak
Kološnjaji kaže da su sve osiguravajuće kuće povećale duplo cenu osiguranja u odnosu na prošlu ekonomsku godinu.
- Mada sada više nego ikada treba osiguravati useve zbog klimatskih promena, osiguranje je skupo, za razliku od ranijih godina kada su troškovi bili gotovo beznačajni. Treba puno novca po hektaru za osiguranje u uslovima privređivanja, kada su prinosi sve niži, a cene povrća često ispod troškova proizvodnje.
Kološnjaji kaže da se krastavci razvrstavaju u sedam klasa na kalibratoru, koji meri obim svakog ploda. Prva klasa su oni najmanji, ali najskuplji.
- Cena na veliko ostala je od prošle sezone, kilogram krastavaca u proseku vredi od 40 do 45 dinara, ali i 30 dinara ukoliko su krastavci veliki. Ta cena i iz godine u godinu sve veći troškovi proizvodnje povrtare navode da odustanu od krastavaca. Na sreću, ove sezone brzo sam našao sezonske radnike, iz Banata, čija je satnica 400 dinara - veli sagovornik dnevnih novina.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari