Na kornišonu zaradili milione evra

30.08.2021

09:13 >> 09:30

0

Kooperantska proizvodnja za nemačkog kupca u čačanskom kraju se pokazala kao dobitna kombinacija za odličnu zaradu

Na kornišonu zaradili milione evra
Copyright Foto: Pixabay/ Pavel Timanov

Porodica Dukanac iz Trnavske Baluge kod Čačka već drugu godinu uzgaja kornišone i sada se nadaju rodu do osam tona sa pet ari. Za plasman kornišona ne brinu, on je unapred dogovoren sa otkupljivačem a Dukanci nisu jedini koji u ovom kraju s radošću i bez brige očekuju rod, izveštava RTS.

U centralnoj Srbiji za nemačkog prerađivača kornišone proizvodi više stotina kooperanta.

– Oni nam sve jave na vreme, kad se šta i čime prska, kad treba da se bere. Kad doteram uveče robu da predam, nemam problema. Naplata je za sedam dana, odmah ležu pare na račun – kaže Nebojša Dukanac.

Otkup kornišona u toku je u čačanskom, gružanskom i kraljevačkom kraju, kao i u selima rasinskog okruga. Ono što je otkupljivaču posebno bitno je da proizvođači koriste dozvoljena sredstva za zaštitu.

– Kooperanti koji rade sa nama su bili jako savesni, izneli su tu proizvodnju koliko god ova godina bila teška. Teško je bilo sačuvati kornišon na ovim temperaturama ali, oni su poštovali naše preporuke, koristili isključivo preparate sa dozvoljenim aktivnim materijama – navodi Nemanja Joksić, direktor „Global sistem kooperativa“, koji otkupljuje rod od povrtara.

Organizovanom proizvodnjom, mala poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgajanjem kornišona, u protekle četiri godine ostvarila su prihod više od 10 mil EUR.

Pročitajte još:

Snežana Marković Đurović iz Službe za razvoj poljoprivrede grada Čačka, naglašava da je ovaj model proizvodnje idealan.
– Kad bi se moglo uvesti i kod drugih kultura, ovo bi bilo vrhunski. Proizvođači bi radili, orijentisali bi se na ono koliko imaju radne snage, koliko imaju vode i koliko imaju zemljišta. Ne bi se bavili svaštarenjem – ističe Đurović.

Stručnjaci kažu da je ovakav način organizovane proizvodnje jedina perspektiva da mala gazdinstva pronađu sigurno tržište, jer prošla sezona, recimo s krompirom, pokazala je kako prolaze oni koji proizvode za „nepoznatog kupca“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike