Skupe greške: Malinarima ni visoka cena ne pomaže

09.07.2021

10:51

0

Otkupna cena maline je nikad viša ali to neće na dugi rok pomoći malinari u Srbiji

Skupe greške: Malinarima ni visoka cena ne pomaže
Copyright Pixabay

U minuloj sedmici gotovo da nije bilo medija koji nije pisao o visokoj otkupnoj ceni malina od 400 dinara pa i više. Malini je cena visoka iz jednostavnog razloga jer je na našem tržištu nema dovoljno, piše na sajtu RTV Vojvodine.

Desetkovana mrazevima, sušom i toplotnim udarima retki su oni malinari koji se mogu nadati i polovičnom rodu, a time i dobroj zaradi.

– Mi imamo već šest meseci problem sa malinom kojoj ova godina ne pogoduje. Proizvođači su uložili veliki trud i rad a uz nepovoljne vremenske prilike te je malina “zakasnila” u odnosu na prethodne godine, oko dve i po nedelje u samoj berbi – kaže Boža Joković, jedan od prvih malinara Srbije i direktor zadruge „Agroeko voće“ iz Arilja.

U situaciji kada je i svetska proizvodnja maline stagnirala, i time dala šansu za ekstra zaradu., u Srbiji je praktično nema.

– Nismo se pripremili za ove vremenske prilike, imamo minorne sisteme za navodnjavanje tako da smo prepušteni vedrom nebu – kaže Joković.

Godina 2021. biće pamćena kao najlošija po proizvodnji u tri protekle decenije.

– Nama proizvođačima cena od 400 dinara i više ne imponuje jer nemamo robu, izgubili smo proizvodnju. Ako se ne napravi dobar presek i dobri proizvođači će otići “pod led” – ističe Joković.

Pročitajte još:

U ovakvu domaču situaciju došlo se zbog velikih grešaka u prošlosti, zbog kojih je izgubljen potencijal rodnosti i za narednu godinu.

– Mi nemamo plantaže koje mogu da se bore sa elementarnim nepogodama. Sada je krajnje vreme da priznamo da smo i grešili i nemamo više pravo na to, da se ne dogodi gašenje proizvodnje maline – ” zaključuje ovaj malinar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTV Vojvodina

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike