Danska uvodi porez: Taksa na metan i za krave

27.06.2024

12:25

0

Svet dobija prvu ze zemlju koja ekološkim porezom oporezuje domaće ekonomske životinje

Danska uvodi porez: Taksa na metan i za krave
Copyright Pixabay

Danska vlada se nakon više meseci teških pregovora dogovorila sa poljoprivrednicima, proizvođačima i ekološkim grupama da od 2030. godine oporezuju emisije metana koji proizvode domaće životinje poput krava i svinja.

– Bićemo prva zemlja na svetu koja će uvesti pravi porez na CO2 u poljoprivredi. Druge zemlje će biti inspirisane njime – izjavio je Jepe Brus, ministar za poreze, prenosi „Figaro“.

Danska, koja do tada ima za cilj da smanji emisije gasova staklene bašte za 70%, odlučila je da cilja na metan koji emituju krave, svinje i ovce.

Bilo zbog svog sistema za varenje, ili sintetičkih azotnih đubriva sadržanih u travi koju konzumiraju, preživari i njihov uzgoj proizvode 11% globalne emisije gasova odgovornih za efekat staklene bašte.

Danski sporazum, koji bi parlament trebalo da odobri bez većih poteškoća, oporezovao bi poljoprivrednike do 300 danskih kruna (oko 40 evra), po toni emitovanog CO 2.

Ovaj porez bi bio praćen poreskim olakšicama od 60%, što bi rezultiralo realnim troškom od 120 kruna po grlu (16 evra), koji će dostići 300 kruna 2035. godine.

Kako bi se olakšala adaptacija farmi na ovu novu vrstu oporezivanja biće uvedene subvencije.

Cena junećeg mlevenog mesa mogla bi, ipak, da poraste za dve krune po kilogramu 2030. godine, ili za 27 evrocenti, prema rečima ministarke privrede Stefani Lose, u odnosu na cenu od 70 kruna, ili 9,38 evra, koliko danas iznosi kilogram. To je cena po kojoj je cena kilograma i u Srbiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike