Ne ide na dobro: Žitarice pogurale cene hrane u svetu ka malom rekordu

07.06.2024

11:51

0

FAO indeks UN pokazuje da su u maju svetske cene hrane bile na šestomesečnom maksimumu

Ne ide na dobro: Žitarice pogurale cene hrane u svetu ka malom rekordu
Cene i dalje pod kontorom - Copyright Profimedia

Svetske cene hrane ponovo su u porastu i u maju su dosegle šestomesečni maksimum, saopštila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama (FAO).

FAO indeks svetskih cena prehrambenih proizvoda za maj je porastao sa aprilskih 119,3 poena na 120,4 poena, navodi se na vebsajtu FAO.

Rast cena žitarica i mlečnih proizvoda je više nego nadoknadio pad cena šećera i biljnih ulja, dok je indeks cena mesa gotovo nepromenjen u odnosu na april.

Indeks cena žitarica je mesečno porastao za 6,3 odsto na 118,7 poena pošto je zabeleženo mesečno poskupljenje svih vrsta žitarica, posebno pšenice. Oštar mesečni porast cena žitarica je uglavnom posledica zabrinutosti zbog nepovoljnih uslova useva za žetvu 2024. godine.

Indeks cena mlečnih proizvoda je u maju u proseku iznosio 126 poena, što je za 1,8 odsto više u odnosu na april. Na rast cena mlečnih proizvoda je uticala povećana potražnja u sektoru maloprodaje i prehrambenih usluga uoči letnjih praznika, kao i zabrinutost tržišta da bi proizvodnja mleka u zapadnoj Evropi mogla da padne na istorijski minimum, prenosi Tanjug.

Pad svetskih cena šećera je uglavnom posledica vesti da je žetva šećerne repe u Brazilu uspešno krenula, tako da je relevantni indeks mesečno pao za 7,5 odsto na 117,1 poen.

Indikator koji prati cene biljnih ulja je u maju bio na nivou od 127,8 poena, što predstavlja pad za 2,4 odsto u odnosu na april, pre svega zbog nižih cena palminog ulja. Indeks cena mesa je takoreći nepromenjen u odnosu na april pošto je mesečno porastao za samo 0,2 odsto na 116,6 poena.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike