Krađa na subvencijama: Lažno prijavljeno više od 1.700 parcela

27.12.2023

13:42

0

Ministarstvo stavlja u pasivan status čak 1.504 poljoprivrednih domaćinstava

Krađa na subvencijama: Lažno prijavljeno više od 1.700 parcela
Copyright Profimedia

Poprilična zloupotreba poljoprivrednog budžeta utvrđene je radom poljoprivredne inspekcija, koja je utvrdila da postoji čak 1.703 parcele koje su njihovi vlasnici pogrešno ili lažno predstavili državi radi dobijanja subvencija.

U proveri kuda ide novac poreskih obveznika za podsticaje preko sistema eAgrar, utvrđeno je da pored onih koji su greškom netačno prijavili kulturu koju imaju na parceli za koju traže subvenciju, ima i veoma veliki broj onih koji su to predsatvili potpuno lažano.

Zbog toga će Ministarstvo u pasivan status prebaciti podneti i 1.504 registrovana poljoprivredna gazdinstva (RPG), gde je utvrđena ozbiljna nepravilnost.

Kontrola koja je, kako je objavljeno na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, počela 15. avgusta, obavljena je kod 1.670 RPG na 1.777 parcela, a "na ovom prioritetnom zadatku bili su angažovani, gotovo svi kapaciteti poljoprivredne inspekcije".

U najvećem broju tih ozbiljnih slučajeva „nepravilnosti“ se odnose na to da je za dobijanje subvencije prijavljena (kao zasejana) potpuno neobrađene parcele. Čak one na kojima je šuma, građevinski objekti, koja je u parlog, prirodna livada…

Gde je utvrđeno da su poljoprivrednici zasejali nešto a prijavili pogrešnu kulturu, data je opomena i rok da nosioci gazdinstva da isprave podatke, a takav slučaj je zabeležen kod 95 gazdinstava.

Ostali će morati da vrate novac i da kao pasivno gazdinstvo što se tiče države, budu na crnoj listi za dobijanje bilo kakvih subvencija i podsticaja države.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike