Zbog eutanazije svinja isplaćeno 28 miliona evra naknade

27.03.2024

10:32

0

Autor: R.B.

Prošle godine za obeštećenje na ime ubijenih svinja u cilju sprečavanja širenja bolesti Afričke kuge svinja, isplaćeno je 3,3 milijarde dinara

Zbog eutanazije svinja isplaćeno 28 miliona evra naknade
Ilustracija - Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Ubijanje više od 78.000 svinja, kako bi se sprečilo širenje zaraze afričke kuge, koštalo je poreske obveznike 3,3 milijarde dinara iz državnog budžeta.

Ova bolest je, prema podacima Uprave za veterinu, potvrđena u toku prošle godine na ukupno 2.788 gazdinstava na teritoriji 53 opštine, u 15 upravnih okruga.

– Do 29. decembra prošle godine na području 48 opština u 15 upravnih okruga izvršena je odjava bolesti u 172 naseljenih mesta koja su bila proglašena zaraženim i ugroženim od afričke kuge svinja kod domaćih svinja. U zaraženim gazdinstvima ukupno je u toku cele godine eutanazirano 78.242 svinje – navela je Uprava za veterinu u odgovoru „Novoj ekonomiji“.

Trenutna situacija, kako su naveli, ukazuje na smirivanje i stabilizaciju situacije, a od početka ove godine afrička kuga svinja potvrđena je na teritoriji 12 opština i pet okruga, na 25 gazdinstava kod domaćih svinja.

– Poslednji slučaj AKS kod domaćih svinja je potvrđen 20. marta ove godine na teritoriji Podunavskog okruga, u opštini Smederevo – navela je Uprava i dodala da je u zaraženim gazdinstvima uginulo i eutanazirano 1.475 svinja od početka godine.

Do 25. marta ove godine, rešenja o proglašenju AKS su aktivna u pojedinim opštinama u šest upravnih okruga (Mačvanski, Sremski, Podunavski, Braničevski, Zaječarski okrug i Grad Beograd), dok su 12. marta ukinuta jedina rešenja koja su doneta u 2024. godini zbog pojave AKS u Kolubarskom okrugu.

AKS se prvi put pojavila 2019. godine u Srbiji, a vakcina za ovaj virus, prema navodima Ministarstva poljoprivrede, ne postoji.

Krajem godine, prema izveštajima iz sistema tržišnih informacija o poljoprivredi, registrovana bolest uticala je na vrlo slabu ponudu prasadi telesne mase do 15 kilograma tokom septembra.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom, vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike