Prvi poziv za IPARD program za objekte i zasade

28.02.2024

14:30

0

Evropska unija raspisala je prvi javni poziv za Meru 1 trećeg ciklusa IPARD programa

Prvi poziv za IPARD program za objekte i zasade
kruska pixabay (1) - Copyright Pixabay

Treći ciklus IPARD programa EU otvoren je pozivom za Meru 1, zahvaljujući kojem će poljoprivrednici moći da, po jednom zahtevu dostavljenom do 24.maja, ostvare pravo na podsticaj između 20.000 evra i milion evra.

Raspisan konkurs namenjen je poljoprivrednicima koji planiraju da ulažu u fizičku imovinu, odnosno izgradnju i opremanje objekata na gazdinstvima, kao i onima koji bi podigli novi, višegodišnji zasad voća, ili obnovili postojeći i njime su obuhvaćeni  sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva, navodi se u saopštenju EU info centra.

U pitanju je Prvi javni poziv, što znači da poljoprivrednici, koji se bave ovim ograncima, mogu očekivati još konkursa, a za taj javni poziv namenjeno je ukupno 4,8 milijardi dinara.

Visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 75 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, ili proizvođač sertifikovanih organskih proizvoda, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području, ili je investicija vezana za upravljanje otpadom i otpadnim vodama, kao i proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora.

Po jednom zahtevu, bez obzira na ukupnu vrednost predmetne investicije, korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u minimalnom nominalnom iznosu od 20.000 evra i maksimalnom nominalnom iznosu od 1.000.000 evra.

Do sada je iz IPARD programa bespovratna sredstva za unapređenje ruralnog razvoja, a koja opredeljuje Evropska unija, iskoristilo oko 1.300 poljoprivrednika.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike