I u agraru uvozimo polovnjake: Traktori nam duplo stariji od automobila

20.02.2024

14:16

0

Autor: R.B.

Za pet godina broj u uvozu polovnih traktora se povećao više od 50%

I u agraru uvozimo polovnjake: Traktori nam duplo stariji od automobila
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Srbiji je 2023. godine uvezeno 2.677 novih i 1.444 korišćena traktora, pokazuju podaci Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, a na osnovu obrađenih podataka Uprave carina.

Ako se ovi podaci uporede sa onima od pre pet godina, kada je u Srbiju uvezeno 939 polovnih traktora, primetno je povećanje više od 50%, prenosi portal „Agroklub”.

Marija Antanasković, generalna sekretarka Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, za „Politiku“ kaže da je evropski program IPARD samo delimično pomogao obnavljanju poljoprivredne mehanizacije u Srbiji i rastu uvoza traktora.

Takođe napominje i da pravna lica nemaju mogućnost uvoza polovnih traktora, niti njihove prodaje, tako da se oni uvoze na ime fizičkih lica, što znači, kako je naglasila, da je i dalje dosta toga na tržištu u sivoj zoni.

Drugi problem jeste starost tih polovnih traktora koja u velikom broju slučajeva prevazilazi 35–40 godina, što je dvostruko više od prosečne starosti automobila na srpskim putevima što se inače smatra "katastrofom".

Traktori skuplji za trećinu

Traktori najčešće na tržište dolaze iz Evrope: Italije, Francuske, Poljske, Nemačke…Jedan od uvoznika polovne mehanizacije iz Francuske rekao je za taj portal da su cene traktora u poslednje vreme dosta porasle, i više od 30%.

Antanasković kaže da je prosečna kupovna moć poljoprivrednika i dalje je mala za masovniju nabavku novih poljoprivrednih mašina jer novi traktori kreću od 13.000 evra pa do sto i više hiljada evra sa pratećom opremom.

Kako je objašnjeno, kompletna procedura oko uvoza je pod organizacijom Agencije za bezbednost saobraćaja i na njihovom sajtu postoje uputstva za uvoz polovnih vozila gde je cela procedura opisana.

Inače, u svetu se ove godine očekuje pad prodaje poljoprivrednih mašina.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike