Produktna berza: Za tri dana samo 80.000 evra prometa

15.02.2024

13:52

0

Autor: R.B.

Tokom ove, skraćene radne nedelje preko Produktne berze u Novom Sadu „prošla“ je simbolična količina žitarica

Produktna berza: Za tri dana samo 80.000 evra prometa
Copyright Profimedia

U tri dana prometa skraćene radne nedelje zbog državnog praznika, na Produktnoj berzi u Novom Sadu je prometovano 480 tona robe, finansijske vrednosti 9,29 miliona dinara, navodi se u izveštaju ove berze.

To je pad od 73% u tonama i 84% u dinarima u odnosu na pre godinu dana, kada se na srpskom robnom tržištu takođe radilo samo tri dana.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Promet na srpskoj robnoj berzi

 

Berzanski ugovori zaključeni su samo za kukuruz i pšenicu, a cene ovih poljoprivrednih kultura su bile u padu.

Na tržištu kukuruza tokom sva tri radna dana ponuda je bila slabija od tražnje a zaključen je jedan robno-berzanski ugovor za kukuruz bez analize na aflatoksin po ceni od 16,00 dinara za kilogram bez PDV-a, kao i jedan berzanski ugovor na paritetu CPT kupac po ceni od 17,00 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Kada je o pšenici reč, bio je primetan cenovni raskorak između ponude i tražnje, pri čemu je ponuda bila veća u odnosu na prethodni period.

Berzanski ugovor zaključen je po ceni od 18,90 dinara po kilogramu bez PDV-a, a zaključen je i jedan berzanski ugovor na paritetu CPT luka po ceni od 19,50 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Trgovalo se i stočnom pšenicom po ceni od 18,50 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Na tržištu soje aktivnost je bila mala, zaključenja berzanskih ugovora nije bilo, a od ostalih roba nuđen je stočni ječam sa hektolitarskom masom 60 kg po ceni od 17,50 dinara po kilogramu bez PDV-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike