Vest za ponos: Šumadija – vinska regija vredna posete

09.01.2024

13:29

0

Šumadija je svrstana među "Deset vinskih regija Centralne i Istočne Evrope koji bi mogli da prijatno iznenade u 2024", kaže vinski sajt Winesofa.eu

Vest za ponos: Šumadija – vinska regija vredna posete
Copyright Pixabay

Ko od ljubitelja vina iz sveta poseti Šumadiju, neće se razočarati, kaže vinski sajt Winesofa.eu, koji je ovu vinogradarsku oblast Srbije svrstao u "Deset vinskih regija Centralne i Istočne Evrope koji bi mogli da prijatno iznenade u 2024", zbog njenog „velikokg vinskog i turističkog potencijala, kao i istorijskog značaja“.

"Šumadija nije najvažnija vinska regija u Srbiji. Nije ni najveća. Nije ni najpoznatija niti sa najdužom istorijom. Možda nije ni najlepša. U blizini nema velikih gradova. Beograd je udaljen 70 kilometara, ali se brdskim putevima sporo vozi. Pa ipak većina Srba je privržena Topoli i Oplencu. Zašto? Tu je kralj Petar I osnovao vinariju, pored koje se nalaze i velika crkva i mauzolej, stvorivši mesto za svojevrsna hodočašća tokom kojih možete posetiti i nekadašnju kraljevsku vinariju", piše u članku.

Dodaje se da je "recept" za čuvena vina tog vremena sačuvao poslednji vinar i preneo ga na prvu privatnu vinariju koja je pokrenuta posle promene režima, „Aleksandrović“.

"Topola je šarmantan grad, sa Crkvom Svetog Đorđa i Mauzolejem Karađorđevića na vrhu Oplenca koje morate videti, a pored, u centru grada, u šarmantnoj staroj vili, grad ima kafić i vinoteku, samo sa vinima iz regiona", navodi se.

U objavljenom tekstu su posebno preporučene vinarije „Matijašević“, „Aleksandrović“, „Draganić“ i „Arsenijević“.

Urednik sajta Winesofa i autor teksta Danijel Erčej je pored Šumadije naveo i druge regije bivše Jugoslavije, koje bi mogle prijatno da iznenade u ovoj godini  a među njima je Tikveš u Severnoj Makedoniji, Pelješac u Hrvatskoj, kao i Štajerska u Sloveniji i posebno istorijski grad Ptuj.

Među preporučenim manje poznatim vinskim regijama centralne Evrope nalaze se još i Lečinca u oblasti Bistrica u rumunskoj Transilvaniji, Modre hori u Češkoj, okolina Plovdiva u Bugarskoj, Lajtaberg u Austriji, Vilanj u Mađarskoj i Dolina tri reke u Slovačkoj.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike