I Srbija će imati japanske krave: Najskuplja goveda na svetu stigla i kod nas

05.09.2023

13:00

0

Autor: 24sedam

Na farmi kod Čačka zasnovali stado „vagi krava", koje daju ekskluzivnu govedinu za elitne restorane

I Srbija će imati japanske krave: Najskuplja goveda na svetu stigla i kod nas
Vagi krave - Copyright Pixabay/Kohji Asakawa

Japanske vagi krave, odnosno goveda najkvalitetnijeg mesa na svetu koje daju japanske vrste kuroge (japanska crna), akage (japanska braon), nihon tankaku (japanska kratkog roga) i mukaku (japanska bez roga), stigle su i u Srbiju.

Dve krave najprestižnija svetska rasa govedine (u Srbiji poznatija kao kobe govedina, što je zapravo meso tajima rase vagi krava), čije meso se služi isključivo u elitnim restoranima, uzgajaju se od sada i u Srbiji. Farma pažljivo probranih crnih goveda osnovana je ovog meseca u Čačku, čime je naša zemlja zauzela svoje mesto na svetskoj mapi u proizvodnji najkvalitetnijeg mesa, piše „Kurir Biznis“.

„Vagi“ govedina je poznata i po visokim nivoima instramuskularne masti (meso izgleda tačkasto poput mermera), što joj daje nežnost, sočnost i karakterističan ukus a meso je bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama u mnogo većem procentu u odnosu na običnu govedinu.

Pixabay/Jason Goh
 

Prvo vagi stado u Srbiji osnovao je Nemanja Borjanović, koji vodi kompaniju za distribuciju govedine „Txuleta“ u Londonu. Reputaciju odličnog uzgajivača stekao je dovođenjem prestižne španske rase goveda "galisian blond", na tržište Velike Britanije.

- Cilj nam je da proizvedemo najviši mogući kvalitet vagi krava u Srbiji i zato smo uvezli najbolju i najskuplju genetiku. Ona nam povećava šanse da postignemo uzgoj goveda sa visokim stepenom prošaranosti mesa, ali i dobru proizvodnju mleka za telad i razvoj stada. Počinjemo uzgoj sa dve junice, Julka i Gara, i 100 semena, sa ciljem da stado raste za 50 do 75 krava godišnje putem insemenacije semena i embriona – kaže Borjanović.

Zabranjen izvoz

Uzgoj japanskih krava je ekskluziva ne samo zbog toga što to meso nije za široku upotrebu, već i zbog toga što je izvoz vagi krava ali i semena iz Japana bio dozvoljen smao u periodu od 1975. do 1990-ih godina. Tada su proglašene nacionalnim blagom i izvoz je zabranjen, pa su sve današnje vagi krave van Japana potomci krava koje su bili izvezene u tom periodu od petnaestak godina.

Krave su srednje veličine, ishrana im se sastoji od zrnevlja, repe i krompira, i nije dozvoljena upotrebe lekova i hormona za rast.
Takođe, kod ove vrste krava završno hranjenje često prelazi 600 dana, što je tri puta duže nego kod standardnih goveda, a one rastu dva puta duže od drugih krava. Hrane se i na probranim pašnjacima, kojima Srbija obiluje, pogotovo okolina Čačka gde se nalaze.

- U zavisnosti od uzrasta krave zavisi i ishrana. Dok je tele sa majkom, krave su na ispaši i hrane se travom. Kad se tele odvoji od majke, polako prelazi na ishranu koja ima veći kalorični dohodak. Većina farmera čuva tajnu ishrane, ali to se u glavnom sastoji od žitarica, otpada masline, pa čak i plazma keksa. Kao i za sve krave, tako je i za vagi važno da se uzgajaju pod minimalnim stresom i da imaju pristup vodi i hrani preko celog dana. U Srbiji nam je cilj da ih držimo napolju što duže preko leta, a zimi će imati pristup štali, ali uz slobodan izlaz na pašnjak ukoliko to žele – zaključuje Borjanović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike