Božićni post je počeo, a sa njim i pojačana kontrola ribe: Kupci, posebno obratite pažnju na ovu stvar!

28.11.2023

16:22

0

Veterinarska inspekcija savetuju da se riba kupuje u ribarnicama, odnosno na mestima gde je potrošačima dostupan podatak o vrsti i poreklu ribe

Božićni post je počeo, a sa njim i pojačana kontrola ribe: Kupci, posebno obratite pažnju na ovu stvar!
Šaran - Copyright Foto: 24sedam/G.M.Š

Veterinarske inspekcije će, zbog povećanog prometa sveže i smrznute ribe, sprovoditi vanredne kontrole prodaje ribe u svim registrovanim objektima za vreme Božićnog posta.

Tokom kontrole, veterinarski inspektori će proveravati potvrde o nabavci ribe, sledljivost, deklaracije, način rukovanja ribom, kao i temperaturni režim skladištenja, saopštili su danas iz Ministarstva poljoprivrede.

Kontrolisaće rok upotrebe i vršiće uzorkovanje ribe i slanje uzoraka u ovlašćene laboratorije.

Foto: 24sedam/G.M.Š
 

Kupci se savetuju da posebnu pažnju obrate na miris ribe, koji ne sme biti neprijatan, riba ne sme imati upale oči i zamućenu rožnjaču.

Škrge sveže ribe su vlažne, jasno crvene boje i bez stranog mirisa, a promena boje škrga, suve škrge, nesvojstven ili intenzivan miris, početni su znaci kvarenja.

Koža sveže ribe je sjajna, vlažna i klizava, a meso sveže ribe je čvrsto, što se vidi ukoliko ne nastane udubljenje na mestu koje se pritisne prstima.

Veterinarska inspekcija savetuju da se riba kupuje u ribarnicama, odnosno na mestima gde je potrošačima dostupan podatak o vrsti i poreklu ribe, kao i o roku upotrebe.

Potrošačima se savetuje da se prilikom kupovine hrane ponašaju sa "pažnjom dobrog kupca", odnosno, da se pre odluke o kupovini upoznaju sa svim svojstvima hrane, kao i da hranu koja je propisno deklarisana kupuju na mestima koja su za to registrovana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike