Koja hrana više neće imati „rok trajanja“: Neke namirnice više nećemo olako bacati

25.10.2023

11:56

0

Autor: R.B.

Nemačka određenim namirnicama ukida vremensko ograničenje upotrebe

Koja hrana više neće imati „rok trajanja“: Neke namirnice više nećemo olako bacati
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nemački ministar poljoprivrede, Cem Ozdemir odlučio je da neke namirnice više nemaju „rok trajanja“ i tako smanji količinu hrane koja se baca.

„Najbolje upotrebiti do” (nem. Mindesthaltbarkeitsdatum – MHD) obavezna je odrednica na deklaracijama koja zbunjuje mnoge kupce, piše Fenix-magazin.de.

Zbog toga što nismo načisto da li je hrani istekao rok upotrebe ili ne, mnoga toga završi u kanti iako je ta hrana još jestiva. Cem Ozdemir, nemački ministar hrane i poljoprivrede, sada želi da se nekoj hrani ukine administrativni rok trajanja.

Naravno, izbor hrane „oslobođene roka“ je pažljivo odabran. Zasad je to čaj, pirinać i i med, koji imaju veoma dug rok jestivosti.

- Potreban nam je obavezujući popis izuzetaka za određene proizvode koji se čuvaju na policama. To bi trebalo pomoći da se manje hrane baca - rekao je političar Zelenih pre sastanka sa svojim kolegama iz EU u Luksemburgu.

Po njegovom mišljenju, “potpuno je besmisleno” da dugotrajne namirnice poput čaja, pirinča ili meda imaju rok trajanja.

Özdemir smatra kako je odgovornost Komisije EU da predloži obavezujuće propise za Evropsku uniju, jer prema podacima Komisije, svake godine u EU nastane gotovo 59 miliona tona otpada od hrane, što iznosi oko 130 kilograma po stanovniku.

Prema podacima NALED-a iz 2021. godine, u Srbiji oko 500.000 ljudi ne može da zadovolji osnovne životne potrebe, među kojima je i hrana, a istovremeno firme bace oko 250.000 tona namirnica zbog toga što im je to jeftinije, nego da je doniraju kada joj se približi istek "roka upotrebe".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike