Šta sve može haj-tek i u srpskom agraru

11.10.2023

12:45

0

I u Srbij su poljoprivrednicima dostupne najnovije tehnologije, kojima se olakšava i poboljšava proizvodnja

Šta sve može haj-tek i u srpskom agraru
Dronovi u poljoprivredi - Copyright Pixabay/DJI-Agras

Tehnologija i veštačka inteligencija imaju ključnu ulogu u transformaciji poljoprivrede, omogućavajući efikasno upravljanje resursima, praćenje useva i unapređenje kvaliteta proizvodnje, istakao je naučni saradnik na Institutu BioSens Marko Panić.

- Kada je u pitanju poljoprivreda, dostupne su digitalne poljoprivredne platforme, kao što je na primer „AgroSens“, gde korisnik ima mogućnost kontinuiranog nadgledanja svojih parcela na osnovu satelitskih snimaka i preciznih meteoroloških merenja, kao i vođenje dnevnika polja, preporuke za pametno đubrenje, mogućnost preciznijeg skeniranja parcele dronom, i još mnoge druge mogućnosti - istakao je Panić za portal EU u Srbiji.

On je naglasio da dostupnost i razvoj modernih tehnologija doprinose pravovremenom i preciznom nadgledanju poljoprivredne proizvodnje.

- Napredni senzori, među kojima se ističu multispektralne kamere, koriste se za praćenje stanja useva na poljima, uslova u stajama za stoku i skladištima. U sprezi sa robotskom tehnologijom napredni senzori doprinose razvoju mašina koje omogućavaju automatizaciju setve, žetve, ili zaštite poljoprivrednih kultura kao i upravljanje stokom - naveo je Panić.

Veštačka inteligencija za predviđanje budućnosti

 Ti uređaji, kao je objasnio, kreiraju veliku količinu podataka, često i u realnom vremenu, i na osnovu njihove analize i obrade korišćenjem metoda veštačke inteligencije, moguće je predvideti različite scenarije koji pomažu u optimizaciji poljoprivrednih praksi i samim tim, doprineti uštedama u proizvodnji.

Takođe, on dodaje da se metodama veštačke inteligencije ubrzava razvoj novih sorti koje su otpornije na bolesti, prilagodljivije na klimatske promene i obezbeđuju veće prinose, i postiže se bolja optimizacija u čitavom proizvodnom lancu.

Panić je istakao da se korišćenjem algoritama veštačke inteligencije nad prikupljenim podacima sa naprednih senzora postiže se optimalnija primena pesticida.

- Prvenstveno, kontinuiranim nadgledanjem useva omogućava se preventivno i pravovremeno delovanje u početnim fazama pojave bolesti i napada štetočina, što svakako već u prvom koraku smanjuje upotrebu pesticida. Automatizovanim robotskim platformama na polju primenjuje se ciljano, na odabranim područjima, tretiranje pesticidima - rekao je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike