Robot na njivi: Svoj mali dron može da ima svaki paor, a isplati se (VIDEO)

03.06.2023

07:35

0

Autor: G.M.Š.

Dronovi danas mogu svašta, od toga da dostave pakete na kućni prag do toga da iz velikog kontejnera isprskaju hektare voćnjaka ali i oni najmanji imaju itekako značajnu ulogu na polju jer može biti vaš „špijun na polju“

Robot na njivi: Svoj mali dron može da ima svaki paor, a isplati se (VIDEO)
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Donedavno su bili „naučna fantastika“ ili sredstvo za uništavanje u filmovima i vestima o ratnim konfliktima u svetu. Danas su svakodnevica naprednih poljoprivrednika u svetu a dronove ćemo sve češće gledati i na srpskim poljima.

Šta sve mogu dronovi, ili kako on to kaže leteći roboti, i koliko se to isplata jednom malom srpskom poljoprivrednom proizvođači, na Novosadskom sajmu nedavno smo razgovarali sa Momirom Alvirovićem iz Asocijacije za bespilotne sisteme u poljoprivredi i firme „Agrodron“.
Alvirović nam je prestavio njihovo novo mezimče, dron treće generacije „mavik 3 enterprajz“, koji se pored poljoprivrede može koristiti i u mnoge druge terenske namene.

- To je jedan vrlo specifičan specijalizovan dron za ranu detekciju pojava na usevima i zasadima, zatim za mapiranje, multispektralno i vizuelno, koji nam omogućava da uočimo promene u metabolizmu bilja pre nego što je to vidljivo oko, da prilagodimo tretmane ovim velikim dronom i drugom mehanizacijom. Tako svakoj biljci ili svakom aru damo tačnu onu dozu zaštitne materije koja joj je potrebna – objašnjava Alvirović.

Pored toga ovaj malio leteći robot omogućava da se, praćenjem u dužem vremenskom periodu, generalno optimizuje proizvodnja i primenimo pravovremeno sve mere, obradu zemljišta…

- U samo jednom letu možemo da snimimo refleksiju vegetacije, rano otkrijemo rane bolesti a istovremeno, snimajući visokom rezolucijom, da dobijemo nivelacije terena, podatke o mogućim merama obrade, najoptimalnijim za stanje parcele – ističe Alvirović.

24sedam/Nenad Vujanović
Dronosi su laki za upotrebu i veoma isplativi: Momir Alvirović, Agrodron

 

Može svako i da ima i da koristi

Ovakav uređaj je jednostavan za korišćenje i već posle kratke obuke može da ga na svojim parcelama koristi svaki poljoprivrednik.

- Veoma je lako savladati upravljanje ovakvim i svaki proizvođač direktno može da vrši snimanja i mapiranja sopstvenih useva, ili useva po ataru. Iako se čini da je za njega potrebno specijalizovano znanje, uz današnju softversku podršku i konsultantsku podršku stručnjaka iz agronomije, pojedinačni poljoprivredni proizvođači to mogu da rade samostalno – kaže Alvirović.

Ali i ne samo on ili ne samo u direktno proizvodne svrhe.

- Može da se koristi su sve svrhe geodezije, odnosno geodetskih snimanja, zatim razne poslove inspekcije terena, naročito u oblasti zaštite životne sredine. Mala veličina a izuzetna preciznost kalibrisanih kamera omogućava nam da uradimo veliki broj analiza i obradimo podatke sa čak više hiljada hektara površine – napominje naš sagovornik.

Jednostavnost upotrebe je jedno, a pristupačnost savremene poljoprivrede tehnike prosečnom malom srpskom proizvođaču, obično, sasvim drugo. Međutim, kod dronova je sa razvojem tehnologije cena pala tako da ni oni više ne predstavljaju samo pustu želju srpskog paora.

- Cena jednog ovakvog uređaja je, zavisno od opreme, oko 4.000 evra. To je nešto što se zbog ušteda ostvarenih njegovim radom, višestruko isplati već prve sezone u kojoj se primenjuje – tvrdi za 24sedam Momir Alvirović iz „Agrodrona“.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike