Maslinari na jugu Evrope pretrpeli ogromnu štetu, a za sve su krive - visoke temperature

23.08.2023

18:21

0

Kada je reč o Hrvatskoj, maslinari poručuju da situacija nije toliko dramatična

Maslinari na jugu Evrope pretrpeli ogromnu štetu, a za sve su krive - visoke temperature
Copyright Pixabay

Usevi maslina su usled visokih temperatura pretrpeli velike štete u zemljama na jugu Evrope, i predviđa se da će proizvodnja u Španiji ove godine biti gotovo prepolovljena.

Osim Španije, gde bi proizvodnja maslina mogla da sa 1,3 miliona tona spadne na 620.000 tona, nastradale su masline i u Italiji i Grčkoj, prenosi Jutarnji list.

Iako će se tačan obim štete znati tek nakon berbe u oktobru i novembru, prema sadašnjim predviđanjima ukupna evropska proizvodnja maslinovog ulja mogla bi da opadne za više od 30 odsto, odnosno za oko 700.000 tona u poređenju sa petogodišnjim prosekom.

Pixabay
 

Kada je reč o Hrvatskoj, maslinari poručuju da situacija nije toliko dramatična, kao i da će ovogodišnja berba biti prosečna, jer je ovog leta bilo dovoljno padavina.

Sekretar udruženja maslinara Istarske županije Olea Zdenko Barac rekao je da za sada ni zbog čega nisu zabrinuti, ali treba pričekati do berbe, koja sledi za nekoliko meseci zbog najavljene kiše.

- Berba maslina okvirno traje od sredine oktobra do sredine novembra, zavisno o geografskom položaju i vremenskim uslovima - ako je sunčano i vlažno berba može početi ranije, a kiše maslinare teraju da pričekaju malo duže - rekao je Barac.

I Zajednica maslinara i uljara Hrvatske (ZUMAH) poručuje da očekuju prosečnu berbu jer je situacija za sada povoljna.

Pixabay
 

- Nije bilo velikih kiša do 5. avgusta, kada je pala veća količina, koja je situaciju dovela u normalu i mogla bi pomoći maslinama do berbe - rekli su iz ZUMAH.

Ni istarski ni dalmatinski maslinari ne očekuju da će cene maslinovog ulja rasti, jer, kako navode, osim dovoljnih količina ovogodišnjih plodova, tu su i prošlogodišnje zalihe ulja. Ipak, poručuju da bi faktori kao što su inflacija i rast drugih troškova jedino što bi moglo da utiče na rast cena hrvatskog maslinovog ulja.

Olive Oil Times, najveći svetski izvor informacija o maslinovom ulju, piše kako su ovogodišnje suše išle naruku nekim zemljama.

Kako navode, Turska je zabeležila rekordnu proizvodnju, a prema podacima turskog ministarstva trgovine, izvoz njihovog maslinovog ulja od novembra 2022. do jula 2023. porastao je za 240 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne sezone, pre svega zbog povećane potražnje punionica u Španiji i Italiji, koje su se i prošle godine suočavale s velikim sušama.

Ipak, Turska je odlučila zabraniti izvoz maslinovog ulja u rinfuzu do 1. novembra, a kao razlog je navela rast cena na domaćem tržištu koji je povezan sa izvozom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike