Afrička kuga „proterana“ iz 10 opština

22.08.2023

10:22

0

Autor: 24sedam

Operativni štab pri Ministarstvu poljoprivrede kaže da su se stekli uslovi da se proglašena zaraza svinja odjavi u deset opština

Afrička kuga „proterana“ iz 10 opština
Ilustracija - Copyright Profimedia

Operativni štab za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS) ocenio je da su se, na osnovu sprovedenog nadzora, stekli uslovi da se ta bolest tokom ove nedelje odjavi na području 10 opština, gde je bilo 28 žarišta.

Prema poslednjem izveštaju iznetom na sednici Štaba, kako je navedeno na sajtu Ministarstva poljoprivrede, posle jučerašnje sednice kojom je predsedavala ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, potvrđeno je prisustvo AKS na jednoj velikoj farmi, ali "zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih službi na terenu preduzete su sve mere".

- Od ukupno 20.000 svinja na farmi, u svim objektima i sobama u kojima je utvrđen virus hitno je eutanazirano 796 grla, a uginule su 302 svinje - navedeno je na sajtu.

Dodaje se da su biosigurnosne mere na farmi na visokom stepenu, a unutrašnja organizacija poslova i radne snage je odvojena za svaki objekat pojedinačno čime se smanjuje mogućnost prenošenja virusa unutar farme.

Na sednici je zaključeno da ;se u kontrolu uključi i inspekcija zaštite životne sredine, koja bi dodatno kontrolisala ispuste iz velikih klanica, priobalje reka i deponije.

Osim toga zaključeno je, na predlog Vesne Milićević iz Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije, da ta institucija dostavi konkretne podatke o slučajevima zloupotrebe i kršenja propisa veterinarskih službi, kao i da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dostavi podatke od lokalnih samouprava o licima koja će biti u regionalnim i lokalnim kriznim centrima, kao i spisak svih manifestacija koje će biti održane.

Ubijeno više od 30.000 svinja

Do sada je, kako je navedeno, u 1.860 gazdinstava na teritoriji 45 opština, u 14 upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački, Mačvanski i Grad Beograd) potvrđeno 2.236 slučaja AKS kod domaćih svinja, od čega je 2.181 uginulih svinja.

U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 30.045 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

Gazdinstva i farme na kojima su pronađene zaražene životinje ne mogu da nastave sa uzgojem narednih godinu dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike