Da se i lovci više uključe: Preporuka Skupštine Srbije u vezi sa afričkom kugom

02.08.2023

11:32

0

Autor: 24sedam

Parlamentarni Odbor za poljoprivredu preporučio je mere pojačane kontrole područja zahvaćenih svinjskom kugom

Da se i lovci više uključe: Preporuka Skupštine Srbije u vezi sa afričkom kugom
Ilustracija - Copyright Pixabay

Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Srbije je na današnjoj sednici doneo zaključak kojim se preporučuje Ministarstvu poljoprivrede u vezi zarazne bolesti afričke kuge svinja da uz podršku lovačkih saveza Srbije i Vojvodine pod kontrolu stavi divlje svinje i mangulice i druge napuštene autohtone vrste odstrelom i zatvaranjem u određene rezervate, a da vlasnici autohtonih vrsta kontrolu nad životinjama uspostave na svojim imanjima.

Odbor preporučuje pojačanu kontrolu zaraženih područja koja uključuje saobraćajnice, kontrolu i dezinfekciju prevoznih sredstava i ljudi koji su u prevoznim sredstvima ili se kreću po zaraženim i kontaktnim područjima, javlja RTS.

Da vlasnici životinja sa pojačanom pažnjom prate zdravstveno stanje svojih životinja i da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru.

Odbor smatra da treba razmisliti o ideji Privredne komore u vezi ove i drugih šteta, o kompenzacionom fondu iz koga bi se isplaćivale odštete poljoprivrednicima.

Direktor Uprave za veterinu Miloš Petrović izjavio je na sednici da je zbog afričke kuge svinja u Srbiji do sada eutanazijom usmrćeno 19.567 svinja u 1.218 domaćinstava u 32 opštine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike