Nije katastrofalno, ali jeste zabrinjavajuće: Ubijeno 19.740 svinja

03.08.2023

12:39

0

Broj eutanaziranih svinja zbog zaraze afričke kuge je veliki, ali se teritorijalno bolest više ne širi

Nije katastrofalno, ali jeste zabrinjavajuće: Ubijeno 19.740 svinja
Jelena Tanasković - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da je do ovog trenutka u Srbiji eutanazirano 19.740 svinja zaraženih afričkom kugom.

- To je zabrinjavajući broj, ali treba podsetiti da je 2021. samo na jednoj farmi eutanizirana 21.000 zaraženih svinja, te se još štošta može preduzeti i uraditi - rekla je ona Tanjugu nakon prvog sastanka Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS).

Ministarka je naglasila da je ohrabrujući podatak to što je, kako je izneto na današnjem sastanku, broj jedinica lokalne samouprave gde je zabeležena zaraza svinja ostao isti, odnosno da nije povećan.

- Afrička kuga je i na današnji dan potvrđena na teritoriji 32 opštine u 13 upravnih okruga - kazala je Tanaskovićeva.

Vanredna kontrola pečenjara

Da se ne bi dalje širila zaraza, preko švercovanog mesa i prasadi sumnjivog porekla, inspekcija je krenula u vanrednu kontrolu pečenjara u Srbiji, kaže ministarka.

- Sve pečenjare na teritoriji Srbije biće iskontrolisane vanredno u narednom periodu, i to veoma brzo - kazala je ona.

Veterinarska inspekcija je inače 1. avgusta vanrednim inspekcijskim nadzorom pečenjara na teritoriji Grada Čačka oduzela 166 kilograma hrane životinjskog porekla, zbog, kako je saopštilo resorno ministarstvo, "utvrđenih neusaglašenosti".

U spornim objektima, kako su tada naveli, nije bilo moguće utvrditi sledljivost jagnjećeg i prasećeg pečenja i sirovog svinjskog mesa, to jest poreklo mesa i njegov put od klanice do pečenjare, a protiv odgovornih lica su podneti zahtevi za prekršajnu prijavu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike