Broj ubijenih svinja se popeo na 26.000

15.08.2023

15:13

0

Vlasnicima stoke eutanizovane zbog sumnje na afričku kugu isplaćeno 2,5 miliona evra odštete

Broj ubijenih svinja se popeo na 26.000
Ilustracija - Copyright Screenshot:AgroTV

U Srbiji je sa današnjim danom eutanazirano 26.000 svinja zaraženih afričkom kugom, a država je do sada isplatila 287 miliona dinara vlasnicima, izjavila je ministarka  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

- Vlasnici zaraženih svinja ne treba da brinu. Svima će biti nadoknađeno po tržišnoj vrednosti, po kilogramu cene na dan eutanazije – kazala je ona Tanjugu.

Tanaskovićeva je ponovo apelovala na sve poljoprivrednike i stočare koji se bave svinjogojstvom da ne kriju da se bolest pojavila kod njih na gazdinstvu i da ne pokušavaju nelegalni transport iz zaraženih delova zemlje u nezaražene.

- To se nikako ne sme raditi. Vojska i policija su na terenu. Tužilaštvo takođe. Međutim, i dalje ima neodgovornog ponašanja, a afrička kuga svinja može da se zaustavi samo ako svi poštujemo pravila - istakla je ministarka.

Prema njenim rečima, 26.000 eutanaziranih svinja do danas čine jedan odsto našeg stočnog fonda.

- Bude li nam afrička kuga ušla na farme koje imaju preko 20, 50, 100 hiljada svinja to je nenadoknadiva šteta i to je ono što ne sme da nam se desi - naglasila je Tanaskovićeva.

Ona je navela i podatak od juče koji pokazuje da je afrička kuga ušla u 1.600 gazdinstava u Srbiji u 43 jedinice lokalne samouprave i 14 okruga.

BONUS VIDEO

Broj ubijenih svinja se popeo na 26.000 Vlasnicima stoke eutanizovane zbog sumnje na afričku kugu isplaćeno 2,5 miliona evra odštete U Srbiji je sa današnjim danom eutanazirano 26.000 svinja zaraženih afričkom kugom, a država je do sada isplatila 287 miliona dinara vlasnicima, izjavila je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. - Vlasnici zaraženih svinja ne treba da brinu. Svima će biti nadoknađeno po tržišnoj vrednosti, po kilogramu cene na dan eutanazije – kazala je ona Tanjugu. Tanaskovićeva je ponovo apelovala na sve poljoprivrednike i stočare koji se bave svinjogojstvom da ne kriju da se bolest pojavila kod njih na gazdinstvu i da ne pokušavaju nelegalni transport iz zaraženih delova zemlje u nezaražene. - To se nikako ne sme raditi. Vojska i policija su na terenu. Tužilaštvo takođe. Međutim i dalje ima neodgovornog ponašanja, a i afrička kuga svinja može da se zaustavi samo ako svi poštujemo pravila - istakla je ministarka. Prema njenim rečima, 26.000 eutanaziranih svinja do danas čine jedan odsto našeg stočnog fonda. - Bude li nam afrička kuga ušla na farme koje imaju preko 20, 50, 100 hiljada svinja to je nenadoknadiva šteta i to je ono što ne sme da nam se desi - naglasila je Tanaskovićeva. Ona je navela i podatak od juče koji pokazuje da je afrička kuga ušla u 1.600 gazdinstava u Srbiji u 43 jedinice lokalne samouprave i 14 okruga.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike