Plod izvanredne klime: Prvo beogradsko organsko vino iz Grocke

20.12.2020

15:15

0

Grocka kraj Dunava je u znaku organskih vina iz Plavinaca, jedine sertifikovane organske vinarije u beogradskom okrugu

Plod izvanredne klime: Prvo beogradsko organsko vino iz Grocke
Copyright Jo Wiggijo/Pixabay

Danas čuveno voćarstvo Grocke je vekovima unazad, još od starih Rimljana, bilo u znaku vinogradarstva. Jer, ova stara varoš je blagoslovena izvanrednim klimatskim uslovima i prirodom kraj prostrane reke, što je uslovilo milenijumsko trajanje, bogatu kulturnu baštinu i izvanredne prirodne uslove za vinogradarstvo i voćarstvo.

Grocka kraj Dunava je u znaku organskih vina iz Plavinaca, jedine sertifikovane organske vinarije u beogradskom okrugu, koja se nimalo slučajno nalazi u čuvenoj voćnoj opštini.

Pravilnik o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje, kojim je prvi put uređena oblast proizvodnje organskog vina u Srbiji, usvojen je u toku ove godine, da bi nedavno bila sertifikovana i prva organska vina.

Pročitajte još

Pravo da ponesu etiketu kojom se označavaju organski proizvodi dobilo je deset vina, pet iz Vinarije Plavinci u Grockoj i pet iz Vinarije MV u Stalaću.

– Organsko vino dobija se strogo kontrolisanim procesom proizvodnje u kojem se tačno zna svaki postupak, šta može da se doda, a šta ne sme. U klasičnoj proizvodnji vina dozvoljeno je dodavati 59 različitih aditiva, a u organskoj nijedan – kaže Branislav Anđelić, vlasnik Vinarije Plavinci koja je ime ponela po narodnom nazivu za gročanski krajolik u kome se nalazi.

Organska vina dobijaju se, dodaje on, od organski proizvedenog grožđa, isključivo uz pomoć prirodnog kvasca iz vinograda, a podrazumeva se da je grožđe od kojeg se pravi vino takođe organski sertifikovano.

Legenda kaže: …nekada davno, putnici koji su u zoru plovili uzvodno Dunavom, posle zelenih ada kod Grocke ugledali bi brežuljke posute vinogradima, koji su se na jutarnjem suncu presijavali u indigo-plavoj boji. Ova posebna nijansa dolazila je ne od plavog Dunava, već od plavog kamena kojim su se vinogradi prskali…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike