Afrička kuga svinja u okolini Pančeva: Veterinari obilaze domaćinstva da bi ustanovili broj zaraženih životinja

17.06.2023

21:29

0

Afrička svinjska kuga je virusna bolest koja napada domaće i divlje svinje i nije opasna po zdravlje ljudi

Afrička kuga svinja u okolini Pančeva: Veterinari obilaze domaćinstva da bi ustanovili broj zaraženih životinja
Ilustracija - Copyright Profimedia

Uprava za veterinu proglasila je mesto Jabuku kao zaraženo područje od afričke svinjske kuge, a ugroženim sredinama smatraju se i Glogonj, Kačarevo, teritorija Grada Pančeva, kao i Crepaja u opštini Kovačica, Sefkerin u opštini Opovo i Ovča na Paliluli na području Beograda.

Kako je preneo Dnevnik, u Jabuci kod Pančeva zbog pojave afričke svinjske kuge veterinari iz veterinarske stanice u selu obilaze domaćinstva da bi ustanovili broj životinja i da li one imaju zdravstvenih probelma i obeležavaju svinje koje nisu obeležene.

Navedeno je i da je od oko 250 komada svinja koliko se pretpostavlja da ima u Jabuci za sada zbog ove bolesti uništeno 50 do 60. Afrička svinjska kuga je virusna bolest koja napada domaće i divlje svinje i nije opasna po zdravlje ljudi.

Značajno utiče na društveno-ekonomske poremećaje u mnogim zemljama, jer one trpe značajne finansijske gubitke zbog uginjavanja životinja, ograničenja izvoza svinja i mesa, kao i troškova za mere kontrole.

Za bolest nema leka, jedini spas je da se zaražene svinje unište. Klinički znaci bolesti su ne uzimanje hrane, ne reagovanje svinja na prisustvo čoveka, izdvojenost od ostalih jedinki. Ponekad se može pojaviti i proliv, povraćanje i promene na koži svinja.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike