Pohvale iz Francuske za srpski e-Notar

17.06.2023

15:50

0

Franzuci pohvali Srbiju što je, prva posle te zemlje u Evropi, krenula u digitalizaciju javnobeležničke arhivske građe

Pohvale iz Francuske za srpski e-Notar
Ilustracija - Copyright Pixabay

Delegacija Visokog saveta notarijata Francuske, tokom dvodnevne posete Beogradu, pohvalila je Javnobeležničku komoru Srbije (JKS) za rad na digitalizaciji arhivske građe i stvaranje uslova za kreiranje potpuno elektronske javnobeležničke isprave, saopšteno je danas iz JKS.

Javnobeležnička komora Srbije i Pošta Srbije razvile su aplikaciju E-notar za digitalizaciju javnobeležničke arhivske građe, čime Srbija, posle Francuske, postaje druga zemlja u Evropi, koja ima ovakav savremeni alat.

- Navikli smo na vaše uspehe zabeležene u dosadašnjem razvoju, koji pratimo od samog početka, već skoro devet godina. Ne čudi nas da ste uspeli da u partnerstvu sa Poštom Srbije dođete do ovog rezultata i da započnete probu aplikacije e-Notar - rekao je Stefan Zečević u ime delegacije Visokog saveta notarijata Francuske na sastanku u Javnobeležničkoj komori Srbije u Beogradu.

Drugi član delegacije iz Francuske, jedan od direktora ADSN, kompanije koja već 40 godina radi na informaciono-tehničkim rešenjima za francusko javno beležništvo, Fransoa Ksavijer Bari je naglasio da je impresioniran alatom e-Notar.

- Sada je moguće raditi na tome da se taj alat integriše u rad javnobeležničkih kancelarija, a moguć je i korak dalje – da se u Srbiji stvori sistem koji omogućava 100 posto elektronsku ispravu - dodao je Bari, ekspert u ovoj oblasti, koji je tokom razvoja aplikacije e-Notar delio iskustvo Francuske u upotrebi savremenih IT alata u javnom beležništvu.

RGZ: Katastar je bezbedan

Podaci građana u Katastru su bezbedni i sistem je nakon hakerskog napada dodatno obezbeđen, ističu iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

- Bilo je poziva da se vrate zemljišne knjige, ali jasno je kako one ne mogu biti zamene za modernu bazu podataka. To je kao da zbog sajber napada tražite da se i-mejl zameni goluom pismonošom. Sadržaj zemljišnih knjiga dostupan je onlajn, one su reparirane i skenirane – kaže portparolka RGZ Maja Radović.

Ona je istakla da građani, i njihovi advokati i javni beležnici imaju besplatan onlajn uvid u glavne zemljišne knjige i zemljišno-knjižne uloške, mogu da upoređuju dokumenta iz arhiva, i da imaju uvid u istorijat vlasništva.

- U narednoj fazi ponuda će biti proširena kako bi se omogućio pristup i drugim tipovima arhivske dokumentacije - rekla je Radović.

Francuska, koja je inače jedina zemlja koja već ima elektronsku notarsku ispravu, želi da Srbija, pored digitalnog arhiva, bude i prva sledeća zemlja koja će imati i ovaj alat, naveli su predstavnici francuske delegacije.

Saradnja dve komore značajno je doprinela našem brzom razvoju, a što se najbolje vidi baš na polju digitalizacije, rekao je predsednik JKS Srbislav Cvejić, naglašavajući da je Ministarstvo pravde omogućilo javnim beležnicima sve uslove za brze i efikasne postupke i dovelo do toga da danas možemo da idemo u korak sa mnogo starijim i razvijenijim javnobeležničkim sistemima.

- Posebno nas raduje činjenica da će Srbija biti druga zemlja u Evropi koja će imati digitalni arhiv, što naše javno beležništvo unapređuje i povećava nivo pravne sigurnosti. Od izuzetnog je značaja i to što neće biti bezbednosnih rizika i što će se sve javnobeležničke isprave čuvati u zemlji - kazao je Cvejić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike