Srpsko voće i povrće na evropskom nivou (FOTO)

15.06.2023

09:54

0

Autor: G.M.Š.

Na Nacionalnom festivalu hrane na Beogradskom sajmu, može se videti sva raznovrsnost ponude voća i povrća, ali i pečurki i rakija, koju srpski agrar može da pruži Evropi

Srpsko voće i povrće na evropskom nivou (FOTO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Na Beogradskim sajmu otvoren je danas drugi Nacionalni festival hrane, u organizaciji kompanije "Delez"

Trideset domaćih malih i srednjih proizvođača, od ukupno 200 koji kroz 500 prodavnica trgovinskih lanaca "Maksi", "Šop en go" i "Tempo" plasiraju svoje proizvode, pokazali su na drugom Nacionalnom festivalu hrane na Beogradskom sajmu, svu raznovrsnost ponude voća i povrća ali i pečurki i rakija, koju srpski agrar može da pruži Evropi.

Manifestaciju je svečano otvorio generalni direktor "Deleza" u Srbiji, Jan Vilem Dokhejr, u prisustvu ministarke poljoprivrede Srbije Jelene Tanasković.

- Radimo mnogo više od hrane. Ako želimo da imamo najbolji krompir ili paradajz, moramo da budemo i tehnološka kompanija. Sve postaje složeno, zbog toga se sastajemo ovako, da zajedno učimo i napredujemo. Mi ćemo uvek biti lokalna kompanija, jer želimo da skratimo put od oranice do potrošača najviše što možemo jer to je jedino održivo - rekao je Rentjes.

A da će "Delezovih" kooperanata u Srbiji sledeće godine možda biti i duplo više, rekla je ministarka Tanasković.

- Srpska poljoprivreda se digitalizuje, od ove godine eAgrar će sve promeniti. Prošle godine smo imali rekordnih 4,7 milijarde evra izvoza agrara a ove ćemo imati još više - istakla je ministarka.

Uz prikaz domaće ponude, na Festivalu se održavaju i stručni paneli na kojima se govori o unapređenju poljoprivredne proizvodnje i načinima kako da se lakše uđe u partnerski odnos sa velikim trgovinskim lancima.

Gosti i posetioci su na Festivalu mogli da vide i uživo šta se sa srpskom hranom može napraviti u demonstraciji poznatog holandskog "tv kuvara" Rudolfa van Vena.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike