Opet skuplja hrana: FAO indeks prestao da pada, prvi put u godinu dana

05.05.2023

15:15

0

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je danas da su cene hrane u svetu u aprilu porasle prvi put u poslednjih 12 meseci

Opet skuplja hrana: FAO indeks prestao da pada, prvi put u godinu dana
Copyright Profimedia

FAO indeks cena je u aprilu dostigao 127,2 poena, što prestavlja povećanje u odnosu na martovskih 126,5 poena, prenosi Rojters.

Porasle su cene mesa, pirinča i šećera, a pad cena žitarica, mleka i biljnog ulja nije bio dovoljan da spreči rast celokupnog indeksa, saopštio je FAO.

- Pošto se privrede oporavljaju, potražnja za hranom će rasti, što će se negativno odraziti na njenu cenu - rekao je glavni ekonomista agencije FAO Maksimo Torero.

FAO je rekao da je rast indeksa cena, između ostalog, odraz sumornih prognoza vezanih za proizvodnju hrane u Indiji i Kini.

Torero je istakao da je rast cena hrane "veoma zabrinjavajući" i naglasio važnost produženja Sporazuma o žitaricama koji predviđa izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Svetske cene hrane su bile najveće u martu 2022. godine, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, podseća britanska agencija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike