Poljoprivrednim gazdinstvima krediti za energetsku efikasnost sa povratom od 15 do 20 odsto investicije

31.03.2023

15:21

0

Autor: 24sedam

Krediti iz ove linije odobravaće se od 1. aprila registrovanim gazdinstvima u maksimalnom iznosu od 15.000 evra, sa rokom otplate do 60 meseci

Poljoprivrednim gazdinstvima krediti za energetsku efikasnost sa povratom od 15 do 20 odsto investicije
Ilustracija - Copyright RINA

Registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima 3 Banka, u saradnji sa GEFF programom koji je razvila EBRD uz podršku donora, odobrava kredite za zamenu stolarije, postavljanje fasade i energetski efikasnih sistema za grejanje u kućama, sa 15 do 20 odsto povrata od ukupnog iznosa investicije.

Maksimalni iznos kredita je 15.000 evra, odnosno 1.800.000 dinara, a rok otplate do 60 meseci. Krediti iz ove linije odobravaće se od 1. aprila registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima u maksimalnom iznosu od 15.000 evra, odnosno 1.800.000 dinara, sa rokom otplate do 60 meseci.

Rešavanje dva značajna problema

Namena kredita je za zamenu stolarije, postavljanje izolacije na fasadama, ugradnju solarnih panela, novih sistema grejanja u cilju smanjenja potrošnje energije. Vladimir Vukotić, predsednik Izvršnog odbora 3 Banke, povodom lansiranja nove kreditne linije za energetsku efikasnost, kaže da novim programom 3 Banka želi da doprinese rešavanju dva značajna problema našeg društva.

- Prvi je napuštanje i starenje sela, uzrokovano migracijama mladih iz seoskih sredina u velike gradske centre, koje traje već decenijama. Drugi problem je što je zbog energetski neefikasnih objekata u domaćinstvima u Srbiji potrošnja energije za grejanje izuzetno velika u odnosu na prosek EU. Jedan od ključnih razloga izostanka ulaganja u energetsku efikasnost stambenih jedinica jeste nemogućnost većeg dela stanovništva da izdvoji sredstva za ove investicije - istakao je Vukotić.

Kako dodaje, s obzirom na to da je oko 70 odsto klijenata banke iz ruralnih krajeva, a svaki drugi korisnik kredita iz segmenta poljoprivrede njihov klijent, procenjuju da je problem posebno izražen u ruralnim sredinama.

- Tu se veliki deo stanovnika bavi poljoprivredom i do sada nisu mogli da ostvare pravo na kreditnu podršku za ove namene i unaprede kvalitet života. Želimo da ih podstaknemo, posebno mlade ljude, da ostanu na selu i tu grade budućnost za sebe i svoje porodice. Zahvaljujući ovom kreditu, mali poljoprivrednici mogu da poboljšaju uslove stanovanja, smanje troškove energije, uz značajan povrat na investicije ove vrste - kaže on.

Strategija energetske efikasnosti

On je dodao da je za 3 Banku, koja je u većinskom vlasništvu tri najpoznatije zelene banke u Evropi, pitanje energetske efikasnosti dodatno značajno u smislu zašite životne sredine i podrške održivom razvoju. Banka će i dalje biti aktivan učesnik zelene tranzicije i podržavati napore države u realizaciji Strategije energetske efikasnosti.

- GEFF za Zapadni Balkan je program koji implementira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa ciljem dekarbonizacije i ozelenjavanja stambenog sektora na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju, pružanjem podsticaja stanovništvu koje osiguravaju donori. Ukupna trenutna vrednost investicija u zelene tehnologije kroz GEFF program na Zapadnom Balkanu je 135 miliona evra, od čega je za Srbiju namenjeno više od 30 miliona evra - rekao je Petar Nikolić, GEFF projektni koordinator za Srbiju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike