Kod nadmetanja za zemljište više nije potrebna potvrda o statusu gazdinstva

30.03.2023

09:41

0

Iz Uprave su naveli da je ova novina posledica početka rada e-Agrara

Kod nadmetanja za zemljište više nije potrebna potvrda o statusu gazdinstva
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ponuđači na javnim nadmetanjima za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, uz prijavu za javno nadmetanje više ne moraju prilagati potvrdu o aktivnom statusu poljoprivrednog gazdinstva najmanje tri godine, objavila je Uprava za poljoprivredno zemljište.

Iz Uprave su naveli da je ova novina posledica početka rada E-agrara pa Uprava za trezor više ne izdaje potvrde o statusu poljoprivrednih gazdinstava, kao i da će Uprava ubuduće ovaj podatak pribavljati službenim putem.

Podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uvelo je polovinom januara elektronski sistem, e-Agrar, za registraciju gazdinstava.

Ova platforma treba, pre svega, da omogući proizvođačima da mnogo lakše, uz samo nekoliko klikova, stignu do subvencija. Kako su naglasili u Ministarstvu poljoprivrede, cela ideja ovog projekta je da poljoprivredni proizvođač transparentno zna za šta je aplicirao od subvencija u ovoj godini, i da će taj novac dobiti u istoj godini.

Kako su ranije istakli u Ministarstvu poljoprivrede, preko novog sistema bi čak 450.000 poljoprivrednih gazdinstava moglo da pređe na digitalno vođenje posla.

Inače, o neophodnosti uvođenja e-Agrara još pre nekoliko godina ukazivalu su iz NALED-a. Oni su uradili analizu, uz podršku Nemačke razvojne saradnje, koja je pokazala da su polјoprivrednici obavezni da dostave više od 80 podataka na više od 10 različitih dokumenata od kojih je barem 60 odsto nepotrebno (ili se više puta ponavlјaju ili postoje u bazama drugih institucija). Sve te podatke, kako su naveli, službenici ručno proveravaju, čak i prekucavaju, zbog čega se nepotrebno gubi vreme i može doći do kašnjenja u isplati subvencija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike