Dobre vesti za stočare i mlekare: Krediti, grantovi, laboratorija...

07.03.2023

14:26

0

Ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković, najavila je danas na Kopaonik biznis forumu neke dobre događaje za poljoprivrednike u naredno vreme

Dobre vesti za stočare i mlekare: Krediti, grantovi, laboratorija...
Ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Već u martu biće objavljen novi javni poziv za pravna lica, preduzetnike i zadruge koji se bave otkupom, preradom, skladištenjem i plasmanom poljoprivrednih proizvoda, a u okviru projekta koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom (SB).

Biće obezbeđeno 12 miliona evra, a reč je o trećem pozivu u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa SB.

Do sada je potpisano ukupno 1.340 ugovora za realizaciju projekata za unapređenje biljne i stočarske proizvodnje ukupne vrednosti 47 miliona evra, a od toga su 23,5 miliona evra bespovratna sredstva.

Obnovljivi izvori energije, u svetlu globalne energetske krize, oprema za podizanje konkurentnosti proizvodnje, ali i inovacije, digitalizacija i automatizacija procesa, će biti fokus investicija.

Ministarstvo poljoprivrede obezbeđuje bespovratna sredstva za naše poljoprivrednike u visini od 50 odsto ukupnog iznosa investicija.

Preostalih 50 odsto sredstava, korisnici imaju prilike da finansiraju tako što mogu da potpišu ugovor o kreditu sa jednom od 11 poslovnih banaka sa kojima Ministarstvo ima saradnju u visini od 40 odsto investicije, a ostatak od 10 odsto obezbeđuju kao svoje učešće u finansiranju investicije.

Nacionalna laboratorija se otvara za farmere

Ministarka poljoprivrede najavila je da će poljoprivredni proizvođači od ove godine moći da nose mleko na analizu u nacionalnu referentnu laboratoriju u Batajnici.

Tanasković je objasnila da Direkcija za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) do sada nije mogla da bude otvorena ka tržištu, iz prozaičnog razloga - nije mogla da izda fiskalni račun za svoju uslugu.

- Upravo sada smo otvorili evidencioni račun i spremamo se da izmenimo zakonodavni okvir koji je obavezuje da za to naplaćuje taksu. Ona će već ove godine postati otvorena za tržište i moći će da radi subanalize za poljoprivrednike - rekla je Tanaskovićeva na panelu "Poljoprivreda u deglobalizovanom svetu i izazovi s kojima će se Srbija suočiti".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike