Kakvo mleko piju Srbi: Problem mnogo veći od pitanja više premije

30.08.2021

07:25 >> 07:26

0

Pomoć države sa subvencijama je dobrodošla ali dok se sa mlekarama ne dogovore prave cene a potrošači ne dobiju pravo mleko, svi će biti u problemu

Kakvo mleko piju Srbi: Problem mnogo veći od pitanja više premije
Ilustracija - Copyright Screenshot: Youtube/AgroTV

– Svaka pomoć nešto znači, pa tako i povećane premije, ali dok sa kupcima ne dogovorimo pravu cenu mleka, imaćemo ozbiljan problem – rekao je danas Dragoljub Paja Milutinović, vlasnik farme mlečnih krava.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će premije za litar mleka biti podignute na 10 dinara, a za Uranak TV K1 Milutinović je rekao da farmeri sada mleko prodaju po ceni dva puta nižoj od proizvodne.

– Cena je oko 30 dinara, a troškovi proizvodnje blizu 60 dinara. Prava otkupna cena trebalo bi da bude na nivou od 56 dinara. To ne možemo da dobijemo od mlekara- rekao je on.

Dodaje da kupci objašnjavaju da su im zalihe previlike, ali i navodi da Srbija ne proizvodi više mleka nego što joj je potrebno.

– Mleko je najviše falsifikovani prehrambeni proizvod. Tehnolozima uspeva da proizvedu mleko korišćenjem surogata, uvoznih mlečnih masti, surutke u prahu. Tako se dobija jeftino mleko, koje veliki trgovinski lanci traže ne bi li akcijama privukli kupce – rekao je Milutinović.

Pročitajte još:

Objasnio je da je osnova tog mleka iz štala proizvođača u Srbiji, a da se od tog mleka u daljem tehnološkom procesu prave velike količine mleka.

– Krajnji kupac to ne može da prepozna, potrebne su ozbiljne analize. Tražili smo da na pakovanjima piše 100 posto kravlje mleko, a prihvatili su eventualno da piše da je 100 posto mleko iz Srbije – naveo je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike